fredag den 17. oktober 2014

Revolutionens børn

Varm modtagelse af grønlandsk film

Judithe Jørgensen varmede op med kendte Sume-sange
 - og fik improviseret hjælp fra Ikingutigiit-koret.
Der var ikke alene udsolgt i hele to sale, men også overbooket til en del af et ellers forventningsfuldt publikums irritation og vrede, da Biffen i Aalborg torsdag havde premiere på den grønlandske film "Sume - lyden af en revolution".

Biffens problemer med systemerne slog skår i et fint arrangement med et veloplagt publikum, som var mødt i endog særdeles god tid for ikke at gå glip af den store begivenhed - og i øvrigt hilse, snakke og sige tak for sidst.

Et forventningsluldt publikum glæder sig
til et gensyn med gamle Grønland.
For det var en rigtig grønlænderbegivenhed, og i det miljø kender man hinanden. Det Grønlandske Hus i Aalborg bidrog til den gode stemning og havde organiseret opvarmning. Det var Judithe Jørgensen, som spillede og sang en stribe af Sumes kendte sange. Det gjorde hun så medrivende, at Ikinngutiit-koret på stedet stillede op med lidt improviseret backing.

Så bortset fra overbooking-problemerne, der blev løst af en ganske effektiv biograf-dame, var stemningen høj, da tæppet gik fra.

"Sume - lyden af en revolution" er en gribende film. Den fortæller hele historien om bandet, der i perioden 72-77 satte strøm til den grønlandske sang og ord på følelserne hos et folk uden indflydelse på egen tilværelse.

Filmen krydsklipper mellem nye interviews med Sumes medlemmer og gamle smalfilmsoptagelser fra Grønland i 79'erne. Det var en brydningstid, hvor bygder blev nedlagt - og man endda talte om, at det grønlandske sprog slet ingen fremtid havde.

De grønlandske studerende i Danmark satte hælene i. Med Sumes populære musik som døråbner skaffede de sig ørenlyd hos befolkningen og satte gang i den udvikling, der førte til Hjemmestyret i 1979 og selvstyret i 2009.

Publikum blev modtaget i Biffen med grønlandske flag.
Der var også masser af nostalgi i de gamle filmstrimler. Det alene gør filmen til en stor oplevelse - og man hørte det tydeligt i biografen, når kendte personer eller scenerier dukkede op på lærredet.

En enkelt eller to blandt publikum kunne heller ikke lade være med at synge med på nogle af de kendte sange. For Sumes musik er fortsat populært i Grønland. Sikkert på grund af filmen sidder Sume på fem af de ti øverste pladser på den grønlandske Top-ti netop nu - 40 år efter.

"Sume - lyden af en revolution" er instrueret af Inuk Silis Høegh og Emile Hertling Pêronard. Makkerparret har skabt en moderne klassiker, der helt sikkert bliver en bestseller på det grønlandske marked, men som også har en masse på hjerte til danskere, der vil blive lidt klogere på det grønlandske samfund.

Sume-filmen er i øvrigt også populær blandt de danske filmanmeldere. Fem stjerner i Jyllandsposten og Ekstrabladet, fire i Berlingske Tidende, Nordjyske Stiftstidende og DR2's Filmselskabet.

I forbindelse med premieren er makkerparret bag filmen, Høegh og Përonard, taget på roadshow for at fortælle om filmen. De kan tirsdag opleves i Biffen i Aalborg efter forestillingen kl. 16.50 oplyser direktør Søren Stach Nielsen fra Det Grønlandske Hus i Aalborg.

Ingen kommentarer: