lørdag den 29. marts 2014

Sildelauget på kaffebar

Her hjælper kun bønner

Kaffemarineret tun.
Sildelauget holder til på Øland - og her er vi alle bønder for Vorherre. Nogle af os er de rene bønnestager, mens andre ikke er større end en bønne.

En ting kan vi blive enig om: Der er altid tid til en kop kaffe eller to. Og ind i mellem en lille sort - eller to.

Al den kaffe giver nemt tyndskid og nervøse trækninger - hvis man ikke får andet - og det havde fået oldermanden til at tænke.

Nu skal man generelt ikke tænke for meget. Det kan nemt blive farligt, men oldermanden havde fået den ide, at fredagens tema i det lille laug af retsKAFne mænd skulle være kaffe og mad - og han diskede derfor op med et menuforslag, der indeholdt kaffe i alle tre retter. Man fristes til at sige - en trekoppers menu.

Hvis der var nogen, der havde indvendinger, kunne de spare deres bønner - for oldermanden var ubønhørlig. Opskrifterne var fundet frem og planlagt - og de kom ikke fra en coffeetable-bog.

Vi lagde ud med kaffemarineret tun - let grillet på pande og med en garniture vendt i kaffeolie. Det lyder som hård kost, men her må man undskylde skriverkarlens forhærdede gane. Det smagte sjovt nok slet ikke af kaffe...

Og så en god kop lammeskank.
Næste ret var lammeskank langtidssimret i suppe og rodfrugter med et højt indhold af kaffebønner og med nye mallorcinske kartofler. Det smagte heller ikke af kaffe - men sovsen kunne henset til viskositeten med lidt god vilje godt minde om kaffe, da skolekøkkenet var løbet før for både maizena og hvedemel.

Men det smagte godt - kunne nærmest spises af selv den mest bovlamme uden gebis - og så kunne vi jo more os over, at et lam uden ben ikke nødvendigvis behøver at være lam...

Gæstekokken Gary og Ole laver irsk kaffe.
Til desserten var irske Gary indkaldt som gæstekok - for det var i al sin rørende enkelthed irsk kaffe.

Det er som bekendt en drink bestående kaffe, sukker, flødeskum og whiskey. Irish Coffe er opfundet i 1943 af barchef Joe Sheridan i den irske lufthavn Buena Vista, som dengang var base for passagerflyvningen med vandfly mellem Europa og USA. Det var en kold oplevelse, og mange af passagerne i lufthavnen ville derfor have noget at varme sig på. Og det er den irske kaffe jo perfekt til med dens blanding af varm kaffe og varmende whiskey.

Og nu vi i gang med en gang kaffedelirial trivia, skal det lige med, at whiskey er den irske stavemåde for det fluidum, som skotterne kalder whisky. Ordet stammer fra det gæliske "uisge beatha", der betyder livets vand, akvavit, og dermed er linien jo trukket til den bette swotte, som vi drikker her på landet. Kommer man flødeskum på en lille sort akkurat som med irish coffee, kaldes den i øvrigt en "farisæer" - angiveligt fordi den variant især yndes af folk, som ikke vil være kendt for deres drukfældighed.

Alt i alt en vellykket aften i det gode kaffeselskab.

Ingen kommentarer: