onsdag den 26. februar 2014

Varmefordeleren

Årets store gåde

Sådan ser varmefordeleren ud. Den er
et af vinterens knaldtilbud fra Harald
Skrald. Termostaten er ikke
helt lige til at montere.
Jeg brugte jo juleferien på at give spisestuen en gang maling - og forleden, da det regnede, fortsatte jeg så arbejdet med at male trappeskakten op til førstesalen, der sådan set er en del af spisestuen.

Det var der ingen problemer i - bortset fra at det altså er livsfarligt og besværligt at male på en trappe.

Men den virkelige udfordring lå i, at jeg havde besluttet at installere en varmefordeler, der kan føre overskudsvarme fra spisestuen til dagligstuen.

Vi har jo brændeovn i spisestuen - og en gang i mellem kan der godt blive rigeligt varmt omkring ovnen. I stedet for bare at lukke overskudsvarmen ud i haven, var ideen så at installere en varmefordeler, der i virkeligheden ikke er andet end en termostatstyret ventilator, som blæser luft fra det ene rum til det andet.

Sådan et apparat kan fås for 250 kroner hos Harald Skrald (Nyborg) - og da det er en simpel gipsvæg, der er mellem stuerne, burde installationen være nem og enkel.

Sådan gik det ikke - for apparatet skal jo have strøm, der skal styres af termostaten. Igen, det burde ikke være kompliceret - bare et par ledninger, der skal forbindes. Men nu er der jo ikke noget i denne verden, der er nemt - og jeg indrømmer blankt, at det medfølgende diagram var fuldstændig sort tale for mig.

Som barn havde jeg elektrisk tog - og jeg har da også haft elektronik på ungdomsskolen - så jeg mener mig egentlig temmelig fuldbefaren i diagrammer, men dette her var sort tale. Det gav absolut ingen mening.

Så er trappeskakten op til førstesalen blevet malet.
Jeg havde ikke lyst til at prøve mig frem - for forkert forbundet er der jo en vis risiko for at brænde termostaten af. Men heldigvis har vi Google - og det viste sig hurtigt, at jeg bestemt ikke var den første, der havde haft problemer med Harald Nyborgs diagrammer. Jeg fandt en fin vejledning på en af nettets mange gør-det-selv-sider - og så gik det stærkt.

Det virkede (sgu), da der kom strøm til - og jeg kan endnu en gang kløve luften med et håndkantssalg og sige "færdigt arbejde".

Men - ingen roser uden torne. Varmefordeleren virker efter hensigten, men den larmer altså også noget. Så termostaten får næppe den helt store betydning - for praksis har vist, at jeg foretrækker at slå varmefordeleren til og fra manuelt i stedet. Bare nævnt i forbifarten, inden du farer hen til Harald Nyborg. Mit råd til andre gør-det-selv'ere er derfor: Spar termostaten og køb en almindelig ventilator i stedet. Det sparer du nemt hundrede kroner på...

2 kommentarer:

Unknown sagde ...

Jeg står selv og skal til at montere en varmefordeler i vores stue, som skal blæse varm luft ind i vores soveværelse. Jeg synes også monteringsvejledningen er lidt uklar...men efter at have læst dit indlæg, er jeg vist ved at forstå det :) dvs. termostaten skal sidde i det rum varmen skal flyttes fra - og så indstilles til at den starter, når varmen i rummet fx er over 25 grader? (vi havde oprindeligt forestillet os, at termostaten skulle sidde i det rum varmen skulle ind i, og at man dermed skulle indstille den til den temperatur vi ønskede i dette rum..)

Jesper Hansen sagde ...

Hej Johnny
Ideen med varmefordeleren er jo at udnytte overskudsvarme - og derfor giver det god mening at placere termostaten i det rum, hvor overskuddet er. Men du kan faktisk også gøre det omvendt. Hvis du monterer lederen på sokkel 2 i stedet for 3, vil ventilatoren køre - op til f.eks. 25 grader. Men under alle omstændigheder skal blæserdelen være i det rum, som luften skal komme fra. mvh Jesper