onsdag den 8. januar 2014

Vågn op!

Så er op og ud af fjerene...

Vågn op, slå på dine strenge...
Foto: Beredskabsstyrelsen
Klokken er ikke lige det, man går allermest op i, når man bor i en bygd. Det ved jeg af erfaring fra både Grønland, Canada, Norge og såmænd også Danmark med - og egentlig finder jeg det ganske sympatisk.

Men der må selvfølgelig også være en grænse - og den har de tilsyneladende nået i bygden Qorlortoq i Nunavut. Her betyder vintermørket, at mange af bygdens 95 elever kommer for sent i skole hver dag, og at der kun er få til stede, når skolen begynder klokken ni om morgenen, fortæller den grønlandske radioavis på KNR.

I Qorlortoq mente man, at noget måtte der gøres ved dette slendrian - og det var faktisk en af bygdeskolens elever, der fandt på løsningen. Den går ud på at bruge bygdens katastrofesirene som fælles vækkeur. Og det betyder nu, at sirenen hyler hver morgen klokken otte for at få bygdeboerne ud af fjerene.

Samtidig er sirenen også taget i brug om aftenen. Her hyler den hver dag klokken 22:30, som signal til, at alle bygdens unge under 18 år skal være hjemme. For det med sengetiderne kan også være svært - både om vinteren, når det er mørkt det meste af døgnet - og om sommeren, når det er lyst hele døgnet.

Ingen kommentarer: