fredag den 18. oktober 2013

Topmøde

Præsident møder konge

Kong Harald, kronprins Haakon og den svenske sametingspræsident
Stefan Mikaelsson. Foto: kennethhaetta.com
Da jeg i foråret var i Nordsverige for at blive lidt klogere på livet blandt de svenske skovsamer, fik jeg stor hjælp af præsidenten for det svenske sameting, Stefan Mikaelsson, som jeg i sin tid lærte at kende, mens jeg arbejdede i Arktisk Råd.

Stefan kender jo Gud og Hvermand på de kanter, så han vidste lige, hvem der kunne hjælpe mig med de helt rigtige billeder til mit nye foredrag, "Mellem ulve og rensdyr", som jeg netop har haft premiere på.

Men sjovt nok - og sådan går det desværre ofte, når jeg er fokuseret på en opgave - fik jeg ikke et eneste foto af Stefan Mikaelsson. Han er ellers et spændende menneske, der ikke går af vejen for at provokere borgerskabet med lidt neglelak - og i øvrigt ved han stort set alt, hvad der er værd at vide om både samisk kultur og rensdyrhold.

Nu har jeg imidlertid skaffet et fint billede af Stefan. Det blev taget tirsdag under åbningen af det norske sameting i Karasjok. Traditionelt overværes denne begivenhed af det norske kongehus - og lige så tradtionelt bringes der hilsener fra sametingene i Sverige og Finland. På billedet hilser den svenske samepræsident på den norske kong Harald og kronprins Haakon.

Da jeg var i Sverige i foråret var valgkampen i fuld gang til det svenske sameting - og det var derfor usikkert, om Stefan fik mulighed for at fortsætte som præsident. Men nu er valget overstået, og Stefan sidder sikkert i sadlen.

det svenske sametings hjemmeside er der en kort biografi om Stefan Mikaelsson. Heri kan man blandt andet læse, at han aldrig siger nej til rensdyrkød tilberedt over åben ild i skoven - og at hans yndlingstøj er den traditionelle vadmelskofte, som han også bærer på billedet fra det norske sameting i Karasjok.

Ingen kommentarer: