fredag den 13. september 2013

Humle

Et festligt topskud

Humle sætter blomster i seks til otte meters højde.
Humle er noget ukrudt, som bør udryddes, siger mange haveejere - og tager sig en forsvarlig tår øl...

For humle er ganske rigtigt en ret ukontrollabel, vildtvoksende plante i grænselandet mellem krudt og ukrudt - men det er altså også en nytteplante, der er tæt forbundet med øl.

Humlens hun-blomster har et stort indhold af lupulin, der er det stof, som giver øllet dets karakteristiske smag - og i øvrigt også har betydning for klaringen af øllet efter gæringen.

Netop nu sidst på sommeren blomstrer humle. Hun-blomsterne er store, grønne og kogleformede, han-blomster små og ubetydelige og tjener intet andet formål end netop at være han-blomster. Hun-blomsten derimod indeholder foruden lupulin også østrogen. Heraf har vi formodentlig en væsentlig årsag til, at de færreste er i stand til at føre bil på betryggende vis efter et par bajere.

Humlens hun-blomster har et højt indhold af østrogen.
Spøg til side. Under alle omstændigheder er indholdet af østrogen så højt, at det forstyrrede ægløsningen hos de unge piger, der i gamle dage høstede humlen i humlegårdene - og det gjorde pigerne ekstra populære. For til høstfesterne var der nærmest frit valg på alle hylder, i alkoverne og høstakkene - og det havde altså ikke de store konsekvenser for humlepigernes vedkommende.

Humle er en lian, der nemt bliver seks til otte meter høj. Den visner ned hver vinter og starter så forfra med en imponerende vækst om foråret - op til 10 cm om dagen. Blomsterne sidder i toppen og kan være bøvlede at høste - men ikke i det lille hus på Øland. For min humle gror op ad altanen uden for herreværelset, så det er bare at gå ud og snuppe blomsterne.

Så er humlen hældt på vodka. Om et par
 måneder skal der prøvesmages.
Det gjorde jeg torsdag aften - hvor det i øvrigt var et herligt vejr. Jeg plukkede et par håndfulde blomster. De er nu anbragt i et syltetøjsglas med en halv liter vodka - og skal nu trække et par uger. Efter et par måneders yderliger lagring skulle det gerne give en herlig humlebrændevin, der angiveligt skal være god mod blandt andet søvnløshed.

Vi får se...

Ingen kommentarer: