fredag den 6. september 2013

Dyrlægens natmad

Klassisk smørrebrød

Dyrlægens natmad med sky og frisk agurkesalat.
Dyrlægens natmad er en af de dyrebareste specialiteter på den danske smørrebrødsseddel.

Vi er i København i de brølende tyvere. Verdenskrigen er slut. Danmark har fået Sønderjylland tilbage. Livet leves i hovedstaden. Konjunkturerne er gode. Fra de mondæne restauranter lyder tonerne af den nymodens jazz - og charleston er den helt store dansedille. Josephine Baker vækker sødmefyldt forargelse med sit bananskørt.

Hver aften går dyrlæge Sigurd Keilgaard, der blandt andet har tilsyn med de kongelige stalde, ud i byen. Han slutter gerne af på Oscar Davidsens smørrebrødsrestaurant, hvor han nyder et stykke rugbrød med leverpostej og saltkød pyntet med sky - og kommer derved uforvarende til at give navn til denne danske specialitet.

Jeg har netop kogt sky af 15 kilo okseben. Det gav en klage fra skraldemanden, der nok mente, at skraldesækken var lidt tung - men alting har jo sin pris.

Fonden fra knoglerne blev kogt ind, smagt til med lidt urtesuppe og klaret med æggehvide - og tilsat et par dråber kulør for syns skyld. Det blev til cirka fem liter, der nu står i foliebakker i fryseren - og venter på, at det bliver jul. Men skyen skulle selvfølgelig prøvesmages - så hvad var mere nærliggende end at runde fredagen af med dyrlægens natmad?

Og så rundede vi af med friturestegt camenbert.
Nutildags pyntes dyrlægens natmad ofte med løgringe, men netop nu har vi masser af frisk agurkesalat, så jeg skiftede løgene ud med agurk - og nød den herlige spise.

Nu er et stykke smørrebrød lige i underkanten til aftensmad. Så vi rundede af med lidt friturestegt camenbert - og fik dermed også brugt lidt af årets solbærsyltetøj.

Ingen kommentarer: