lørdag den 21. september 2013

Aal Boys

Man må sno sig...

Man må sno sig...
Meget kan man sige om laugsbrødrene i Øland Sildelaug - men fanatikere er de bestemt ikke.

Derfor lød der heller ikke nogen protester, men et bifaldende "ål right", da oldermanden befalede, at fredagens menu stod på stegte ål. Muligvis var der en enkelt, der savnede sine sure sild, men vedkommende havde i hvert fald pli nok til i lighed med de øvrige at bifalde oldermandens beslutning.

Så har ålen smidt overtøjet...
Men er laugsbrødrene ikke fanatikere, så er de i hvert fald perfektionister. Og til et ålegilde her på kanten af Limfjordens bredder dur det jo ikke med kinesiske eller norske fryseål. Her skulle der den ægte vare på bordet - og den ægte vare er naturligvis friskfangede ål fra Limfjordens vande.

Så festen begyndte med at slagte ålene - et passende antal pr. næse - og flå dem med hjælp af oldermandens knibske tænger. Skindet blev taget med tang, og den slags arbejde er jo altid underholdende - ikke mindst at se på. For ålen giver sig ikke frivilligt. Selv døde ål kan opføre sig særdeles levende, når man først begynder at makke med dem - og så gælder de jo om at sno sig...

Stegte ål i meterm(ål).
Et andet hold gik i gang med de dild og flødestuvede kartofler, der er den eneste acceptable følgesvend til stegte ål - og selvfølgelig lidt surt i form af frisklavet og økologisk agurkesalat.

Til desserten havde SEP valgt en let og forfriskende frugtsalat med youghurt og serveret i rigtige børnefødselsdagsglas af plastik.

Så skal der spises. Og drikkes...
Et par timer senere kunne mætte og tilfredse laugsbrødre lette bagdelen med god samvittighed. For de havde gjort deres til den gode vejrudsigt for lørdagens høstfest på Øland. For som bekendt bliver det jo godt vejr, når man spiser op...

Ingen kommentarer: