lørdag den 8. juni 2013

Thaimad

Mere markedsstemning

Frokost i det grønne på
Hjallerup Marked. Foto; Helge Hoff.
Jeg har fået et par fotos tilsendt fra sidste weekends optræden på Hjallerup Marked - og det er en god anledning til at vende tilbage til begivenheden.

Markedskomiteen kunne i den forløbne uge melde om rekordomsætning på markedet. Takket være det gode vejr blev der sat masser af bajere og pølser til livs. Men Hjallerup Marked kan sandelig også byde på andet end grillpølser og mega-hotdogs.

Så er der dækket op med thaimad.
 Velbekomme! Foto: Helge Hoff.
I hvert fald for os der hjalp til i Rigtige Mænds lille biks. For Thomas kæreste, Niki, der stammer fra Thailand, er ikke alene en gudsbenådet krejler, men også en mesterkok, når det kommer til hjemlandets dejlige mad.

Så forplejningen var selvfølgelig lagt i hænderne på Niki, der både stillede op med sød kage og mere traditionel thaimad. Under alle omstændigheder var det et fantastisk måltid, hun kunne byde på til frokost - tilberedt over primussen bag i firmabilen.

Egentlig bare noget ruskomsnusk - lidt grøntsager, svinekød og rejer rørt sammen i en gryde - men nænsomt, så grøntsagerne havde bid og dejligt krydret, uden at det brændte tungen helt af. Så enkelt og så godt.

Dina og Niki - uden V-tegn.
Jeg fik forresten også et foto af Dina og Niki. Billedet er voldsomt instrueret - for da jeg ville tage det, stillede Niki som alle andre asiater op med V-tegnet. Men efter en tur til Korea for nogle år siden har jeg har altså lovet mig selv, at jeg simpelthen ikke gider tage flere billeder af storsmilende asiater med V-tegn. Så der måtte lige lidt instruktion til for at få billedet i hus.

Den mærkelige tradition med altid at lave V-tegn er udbredt blandt unge i hele Sydøstasien. Tegnet betyder lykke - og det kan vel egentlig ikke have noget imod, men trættende og trivielt er det altså.

Skikken stammer vistnok fra de olympiske lege i Sapparo i 1972, hvor en skøjteprinsesse brugte det på sejrsskammelen. Godt hjulpet på vej af forskellige lokale pop-stjerner har tegnet bredt sig blandt unge over hele den sydøstlige del af Asien i en grad, at det slet ikke er sjovt længere.

Oprindeligt stammer V-tegnet fra hundredsårskrigen, hvor walisiske bueskytter brugte tegnet til at håne fjenden. Mest kendt er det nok fra Churchill, der med stor sans for selviscenesættelse brugte det med succes under anden verdenskrig - og i øvrigt fik det omsat til lyd. For de kendte dum-dum-dum-DUM toner, der indledte BBC's udsendelser til de besatte lande, er såmænd bare V-tegnet i morse.

Ingen kommentarer: