søndag den 2. juni 2013

Rosetræet

Fuldt flor i rhododendron-beddet

Sikke nogle flotte blomster.
For et par år siden anlagde jeg - efter mildt pres fra Dina - et rhododendron-bed i haven på sydsiden af huset ud mod vejen.

Det var ikke uden betænkelighed, at jeg gik i gang. Rhododendron stiller store krav til jordbundens beskaffenhed - og den forholdsvis sandede og kalkrige Ølands-jord er ikke lige sagen for en plante, der bedst trives i en godt sur, formuldet skovbund.

Når først man er kommet i gang, er der ikke
 det store arbejde med et rhododendron-bed.
Det har bestemt heller ikke været uden problemer. Et par af planterne har tydeligvis fået rødderne viklet godt ind i den oprindelige jord - og ser lidt småsyge ud. De har i vinterens løb fået et kosttilskud i form af sur rhododendron-gødning og blomstrer fint, så jeg håber at have klaret situationen.

For netop nu er rhododendronen en gave for øjet - hvor planterne står med sine kæmpestore, eksotiske og farvestrålende blomster. Forresten er rhododendron-beddet også let at have med at gøre, hvis ellers man kan styre kemien i jorden.

For det passer de skønne blomster godt, hvis jorden er dækket af flis og bark - og derfor skal man ikke bruge så meget tid på at holde ukrudtet ned. Nu er beddet ved at gro til - og i mellem buskene har jeg plantet andre surbundsplanter som hosta, blåbær og azalie. Sidstnævnte er i øvrigt i rhododendron-slægten og blomstrer også netop nu.

Rhododendron stammer oprindeligt fra Asien og busken er blandt andet nationalblomst i Nepal og flere indiske delstater. Navnet stammer fra græsk og betyder rose-træ.

Ingen kommentarer: