onsdag den 26. juni 2013

Amphibia i haven

Hvad grenbunken gemte...

Camoufleret til et liv på den bare jord.
Nogle af os lever bedst i det skjulte. Det blev afsløret, da jeg tirsdag fjernede en bunke visne grene i haven.

Nedenunder grenene var det nemlig to af de danske repræsentanter for Amphibia-ordenen - det vi på almindelig dansk kalder padder.

Den almindelige skubtudse gemmer sig gerne i jorden om dagen - og som man ser på billedet, er den godt camoufleret til et liv på og ved den bare jord.

Skubtudsen er et rigtigt nyttedyr i haven - og vi er glade for at have nogle stykker til at patruljere rundt i natten og æde snegle. For selv om vi ikke har så mange dræbersnegle i år, så er vi til gengæld voldsomt plaget af kratsnegle, der har en glubende appetit på Dinas tagetes.

Skrubtudsen har en sart hud - og masser af vorter.
Skubtudsen har en sart hud, der helst skal være fugtig - og i dagtimerne graver den sig gerne ned i jorden eller gemmer sig under planter. Huden er præget af vorter, der indeholder et ildesmagende sekret - og er en del af skrubtudsens forsvar.

Der er mange, der mener, at skrubtudsen er grim - men prøv lige en gang at se på farverne. Jeg synes altså, at den er flot - og når den så oven i købet er et nyttedyr...

Nu bor vi tæt på gadekæret - og jorden er jo generelt fugtig her tæt på kote 0, så haven byder selvfølgelig også på m,asser af frøer.

Frølår er forresten en stor delikatesse...
Grenbunken gemte denne lille fætter, der jo også er ganske farverig i huden. Jeg regner med, at det er en butsnudet frø, der er den mest almindelige i Danmark. Men den er svær at skelne fra springfrø og spidssnudet frø, da den eneste forskel er forskellig opbygning af fodroden. Desuden synger de tre frøarter ret forskelligt - men den her var altså ikke i humør til at synge. Og nu - hvor parringen er et overstået kapitel - hører vi mindre til frøerne i sommernatten, selv om de stadig er derude.

Også frøerne er med til at holde skadedyrene nede, så dem er vi også glade for i haven. Og hvem ved? En af dem er måske i virkeligheden prinsen på den hvide hest? Det kan kun et kys afsløre...

Ingen kommentarer: