mandag den 13. maj 2013

Vorspiel

Over "æ Græns" og lidt om betonrock

Fleggaard i Kruså er målet, når forrådskamrene skal fyldes.
Forleden var jeg budt til frokost hos min fætter i Haderslev. Det faldt meget godt sammen med, at det var tid til forårets tur til Tyskland efter øl - sommerens rituelle forspil. Når lageret er fyldt med øl, kan sol og varme nemlig bare komme an.

Og når man bor i et skatte- og afgiftsplaget Danmark, er det nærmest en borgerpligt - og i hvert fald en måde at overleve på - at sige "nok er nok". Nu finder vi os ikke i flere afgifter - nu tager vi over æ Græns efter øl.

Sommerforråd.
Det er en politisk handling, civil ulydighed i Gandhi-klassen - og det ser heldigvis ud til, at den er ved at trænge ind på Christiansborg. Det socialistiske Stasi-regime har lovet afgiftsnedsættelser - et slags skandinavisk forår. Men der er også nok at tage fat på. For der er godt 50 kroner at spare på et karton øl - så der skal ikke megen matematik til for at forstå, at det faktisk kan betale sig at køre ganske langt efter de billige øller.

For mig er det også en tradition. Lidt ligesom når vore forfædre hjembragte vinterforråd - og altså her i det konkrete tilfælde sommerforråd.

Egentlig gider jeg ikke køre så langt. Så havde fætter ikke inviteret, havde jeg nok taget pensionistbussen fra Bouet. Men nu gik det altså afsted på de jyske motorveje - og under gode vejr- og trafikforhold kan turen gøres på en tre-fire timer hver vej.

I kø på motorvejen...
Under hjemturen røg vi desværre ind i myldretiden omkring trekantsområdet - og selvfølgelig skulle der også ske en færdselsulykke. En fritidshåndværker kunne ikke styre traileren - og væltede midt på motorvejen syd for Kolding. Så der blev altså lige en lille times pause fra rattet - midt på den sønderjyske motorvej.

Der er ikke så meget at gøre ved det. Frem med kaffen og madpakken - og så ellers skrue godt op for radioen. Og netop denne eftermiddag var det Madsen, der blandt andet spillede Deep Purple. Så kan det ikke være meget bedre.

Deep Purple er om noget orkester min ungdoms idoler. Den energiske betonrock appellerede til en ungdommelig sjæl fuld af energi, der skulle headbanges væk. Nu er der ikke så meget energi i manden mere - så når jeg i dag hører Deep Purple bliver det ofte kun til forspillet.

Men netop inden for den genre er bandet da også de rene mestre. Originale, rytmiske og hittepåsomme riffs, der skriger: Hej mand, prøv lige at lytte her... Deep Purple har lavet en sand hitliste af forspil. Tænk blot på Lazy, Smoke on the Water, Highway Star, Hush og så videre - og altså også forspillet til Knocking at your Backdoor, der var fredagens nedslag i musikhistorien hos Madsen på P4.

Nyd den - og husk: Den skal spilles højt, især hvis du nøjes med forspillet...

Ingen kommentarer: