mandag den 20. maj 2013

Inuuissiortoq pilluarit

Gæstebud i det lille hus

Så er der dækket op til fest.
Forleden fyldte Dina 65 - og jeg selv blev 55 for en god måneds tid siden. Det giver i alt 120 år - og det er nok værd at fejre.

Så lørdag eftermiddag slog vi dørene op til det lille hus på Øland - og inviteret vennekredsen til kalas og forhåbentlig pinsesol den følgende morgen.

Efter middagen fortrak vi til haven i
det dejlige pinsevejr. Foto: Henrik Jespersen.
Traktementet var lagt i hænderne på Rasmine og Lasse, som var fløjet ind fra Nørrebro. Det blev et pift fra det nye nordiske køkken - selvfølgelig baseret på mere eller mindre lokale råvarer, som blandt andet talte mandens hjemmerøgede laks, rygeost, ramsløg, skovsyre og masser af friske krydderurter fra haven:

Hjemmerøget laks med radiser, rygeostcreme,ramsløgs-vinaigrette og ristet rugbrød

Grillet svinenakke med lun vinaigrette med kapers og citron, grillede forårsgrøntsager med sennep og Vesterhavsost, nye kartofler vendt med krydderurter fra haven

Ølandshvede-brød og smør

Rabarberkompot med hvidchokoladeskum, karamelliseret hvid chokolade og skovsyre


Rasmine styrede sammen med sin Lasse køkkenet
med stor succes. Foto: Henrik Jespersen.
Lasse og Rasmine gjorde et kæmpearbejde - og jeg er sikker på, at alle var tilfredse med maden, så tak for det.

Nu var Dinas fødselsdag jo anledning til festen, så jeg ville også gerne synge fødselsdagssang for hende. Men dels har jeg ikke en tone i livet - og dels skulle det gerne være den grønlandske fødselsdagssang - på grønlandsk, forstås! Det var en udfordring - for en god del af gæsterne har aldrig nogen sinde sat deres ben på den store ø.

Fødselsdagssangen på grønlandsk, dansk transkription
og med kursiv oversættelsen.
Jeg havde derfor allieret mig med min gamle ven, Henrik Dam, som med noder og god hjælp fra en grønlandsk kollega havde fået lært sangen. Desuden var sangen uddelt både med den grønlandske tekst og teksten i en slags lydskrift, så der var ikke nogen undskyldning for ikke at synge med.

Efter at vi havde nynnet og sunget den et par gange, sad den da også i skabet - og Henrik Jespersen kunne tænde for videokameraet. Den grønlandske fødselsdagssang udsat for fest på Øland findes nu for tid og evighed på YouTube.

De glade værter... Foto: Henrik Jespersen
Dagen gik på hæld - og festen fortsatte. Enkelte faldt fra, men i mørkningen blev grillen tændt op - og der kom pølser på bordet. Så var festen forbi - efter en lang og god dag. Søster og jeg nåede lige at se Emmelie vinde i Malmø - inden sengens magnetiske dragen blev for stærk.

Vi nåede ikke at se pinsesolen stå op over Øland - men hvad gør det, når den dansede hele lørdagen, som blev både årets varmeste dag - og årets bedste dag for Dina og undertegnede.

1 kommentar:

Karen Holm sagde ...

Og som buden til en usædvanlig hyggelig og skøn dag, vil vi sige mange tak :) Maden - den er jo et helt kapitel for sig selv .. uhhhh - det var godt for maven ! Vi ses meget snart igen - der var jo lige noget med at du skal have stenbiderrogn at øve dig på i røgeriet så næste års fangst kan laves perfekt :) De kærligste hilsner fra Harry og Karen PS. Du må lige tale med smeden om hvorfor vi egentlig ikke havde hundefoder med i bilen da vi kørte - det må vi have når vi kommer forbi en af dagene :)