mandag den 27. maj 2013

En duft af forår

På lilje-rekonvalescens under buskene...

Så lille og dog så smuk...
Netop nu blomstrer liljekonvallerne.

Selv om blomsterne er ganske små - og selve planten nemt forveksles med både høsttidløs og ramsløg, er der ingen tvivl om, at det er nu, det sker. For duften er mildest talt alt andet end brutale ramsløg.

Det er en blomsterduft så sød og gennemtrængende, at man uvægerligt falder i staver, når man dukker ind under bøgen og ser de små blomster.

Liljekonvallen gror flittigt mellem skvalderkål
 og borrer i skovbunden ude under bøgen.
Liljekonvallen betyder meget for mig, for det var min mors yndlingsblomst. Som det vil være bloggens læsere bekendt, døde min mor sidste år, og måske netop derfor har jeg i år været ekstra opsat på at få en buket ind i stuerne, så den kan sprede sin milde duft.

Som sagt var det min mors yndlingsblomst - og det skal altså tages meget bogstaveligt. For da mine forældre blev gift, insisterede hun nemlig på, at der skulle være liljekonvaller i brudebuketten. Det har bestemt været en udfordring i februar - og far undgik jo nok ikke at finde den store tegnebog frem i den anledning.

Mens vi boede i Grønland, sendte mor hvert forår en lille prøvekuvert med en buket liljekonvaller - behørigt pakket ind i en plastikpose og med vådt vat om stilken. Sjovt nok blev kuverterne altid åbnet af toldvæsenet. Det har sikkert været den meget intense blomsterduft, som har fået hashhundene til at fare rundtosset rundt om kuverten.

Men netop derfor kan jeg sige, at selv om jeg har boet i Grønland, hvor der bestemt ikke er grobund for liljekonvaller, så er blomsten altid forbundet med min næse og foråret. Og så kan jeg da sende min mor en venlig tanke i hendes lille himmel.
Liljekonval er temmelig giftig. Ring til giftlinien
 på 82121212, hvis du eller dine børn skulle være så uheldig
 at spise liljekonvaller...

Ingen kommentarer: