onsdag den 3. april 2013

Vuollerim III

Helt ude i skoven

Pär-Erik mellem et par af sine rensdyr.
Dagen er blevet tilbragt i selskab med Barbro og Per-Erik og deres cirka 800 rensdyr langt ude i skoven cirka 30 kilometers kørsel fra Vuollerim.

10 kilometer nedad vejen her bor Barbro og Per-Erik.
Det var spændende - rendrift i skoven er noget anderledes end tundra- og kystdrift, som ellers er det, jeg bedst kender fra Norge.

Det var også hyggeligt - for Barbro og Per-Erik bor altså der midt i skoven i en lille samling huse sammen med et par andre familier. Ude i skoven skal tages helt bogstaveligt. Først fem kilometer ud af en skovvej og så til venstre 10 kilometer ned ad en anden skovvej. Men her i det velordnede Sverige er selv skovvejene ryddet. Skolebussen og posten skal jo komme frem.

Stedet hedder Slakka og rummer i alt cirka 2.500 rensdyr, der alle skal indsamles og mærkes, inden kælvingerne begynder i de første dage af maj. Efter kælveperioden i slutningen af maj, slippes dyrene igen ud af indhegningerne og får sommeren til at gå med at nippe lav i skoven.

Rensdyr er foderspecialister - og vil ikke overleve 30 graders frost på anden kost end lav, men nu, hvor temperaturerne er på vej op, har Pär-Erik efter eget udsagn en vis succes med at supplere lav-kosten med det fra Danmark så velkendte ensilage.

Ild i brændekomfuret.
Desværre kom der en voldsom snebyge, mens vi kørte rundt på snescooteren ude i skoven - og vi fortrak derfor til Slakka igen, hvor Barbros mor bød på kaffe. Det var forresten også en oplevelse, for hun havde et godt gammeldags brændekomfur i køkkenet - og hævder, at maden bliver bedre her end på det moderne elkomfur, som køkkenet også er udstyret med.

Lige som Jodle-Birge har
Jokkmokks Jokke sit eget museum.
På grund af sneen fik jeg et par timer til overs - og brugte dem på en tur til turistverdenens same-centrum, Jokkmokk. Og så kom jeg tilfældigvis forbi museet for Jokkmokks Jokke. Kendere af svensktoppen vil vide, at han, der er næsten samtidig med Jodle-Birge, havde mindst lige så stor succes som denne, bare hinsidan. I følge WikiPedia er der folkeparker, der i 70'erne satte publikumsrekorder med Jokkmokks Jokke, der stadig ikke den dag i dag er slået.

I morgen tidlig går turen til Forsträskhed nær Niemisel - inden jeg vender næsen mod Luleå igen.

Ingen kommentarer: