fredag den 26. april 2013

Piteraq

Tasiilaq melder storm...

De gule blinklys varsler piteraq over Tasiilaq.
Så er lamperne blevet tændt. De er godtnok kulørte, nærmere bestemt gule, men ikke fordi der skal være fest.

Nej, de gule blinklys på toppen af telestationen og andre højtliggende steder i Tasiilaq er en advarsel om, at en piteraq er på vej.

Piteraqen er en meget voldsom stormtype, der følger en uheldig og ondartet kombination af føhn og lavtryk .-og resulterer i nordenvind af orkanstyrke netop i Aammasalik-distriktet. Stormen forstærkes ofte af de meget høje fjelde, der nærmest virker som en tragt og dermed forstærker vinden.

De gule advarselslamper er blevet brugt i byen, siden en Piteraq i 1970 nærmest udslettede byen. Det er noget, der bliver taget alvorligt - men da også som en oplevelse af de helt specielle for den grønlandske østkyst. Den varslede piteraq vil næppe overstige 30 m/s, så det er ikke en voldsom en af slagsen - og byen er i øvrigt dækket af et solidt lag tøsne, så folk forventer ikke de store ødelæggelser.

Men flyve i morgen... Det kan vi godt glemme alt om. Men det er nu ikke alene piteraqens skyld. Ude i heliporten holder en af distriktets to helikoptere og mangler en hydraulikslange. Den skulle være ankommet fra vestkysten i dag - men alle lufthavnene derovre, inklusive Kangerlussuaq, der ellers er en af verdens mest stabile, er lukkede på grund af dårligt vejr - og hele det grønlandske trafiksystem ligger i ruiner. Det forventes blandt andet, at Air Greenlands maskine til Danmark, der normalt afgår ved middagstid først kommer afsted en gang over midnat.

Så alt i alt peger udsigterne til endnu en weekend, hvor vi skal sidde vejrfast....

Ingen kommentarer: