mandag den 22. april 2013

Arbejdsweekend

Farvel til gildehuset

I husets kælder dukkede et par gamle reklameskilte
fra Polar Dyk ApS frem af gemmerne.
Søndagen er blevet brugt i Sct. Georgsgildets hus i Nuuk. Arbejdsweekend hed det, men unægtelig en lidt kort en af slagsen, da vi begyndte søndag ved 10-tiden og skiltes igen midt på eftermiddagen.

Huset er blevet solgt. Det er for stort og trænger ærlig talt til en kærlig hånd, så da der opstod mulighed for at sælge det, slog de grønlandske gildebrødre til. Planen er nu at bygge et nyt og mindre hus ved siden af, så det er bare alletiders situation for gildet.

Gildehuset har gennem mange år
været en kendt og skattet institution i Nuuk.
Men lidt vemodigt var det selvfølgelig også. Jeg har brugt adskillige 1000 af timer i huset, mens jeg boede i Nuuk. Huset er også lidt af en institution i Nuuk, fordi en del af økonomien i huset har været baseret på udlejning. Utallige er de konfirmationer, bryllupper og jubilæer, der er blevet holdt i huset. Og utallige er også de fester, jeg selv har deltaget i - i det gamle hus, der i sin tid blev født under besættelsen som en tysk mandskabsbarak, og siden endte som i Grønland.

Blandt andet holdt vi altid nytårsfest i huset, der ligger med udsigt over det gamle Nuuk og derfor er et fantastisk sted at være, når nuummiutterne skyder nytåret ind. I sin tid har jeg da også holdt min 40-års fødselsdag i huset, men den største fest var nu nok, da Frederik og Mary blev gift. Kongetro som vi jo er, arrangerede vi stor bryllupsfest på dagen med en fem-retters menu, gode vine og dresscode.

Det velassorterede værksted før oprydningen.
Nu er det altsammen forbi - og huset skal tømmes. I 20 år var gildet arrangør af Nuuks store byfest - Tivoli - der foregik på pladsen neden for huset. Gildet råder faktisk over et mindre omrejsende tivoli - og værkstedet er udrustet som et middelsvært entreprenørfirma. Og det var især værkstedet, der var genstanden for dagens arbejde.

Vi kom langt - for de lokale gildebrødre er der cirka en dags arbejde tilbage - og huset kan overdrages til de kommende ejere. Det er en spændende, ny æra, der starter for gildet. Jeg ønsker gildebrødrene alt mulig held og lykke med fremtiden.

Ingen kommentarer: