torsdag den 14. marts 2013

Pinagtigt

Dansk presse står til dumpekarakter

Robert Holmenes spidse kommentar til
danske journalisters dumheder blev hurtigt et hit
på internettet. Illustration er bragt med tilladelse 

fra Robert Holmene.
Tirsdagens grønlandske valg er overstået. Det skete under massiv bevågenhed fra danske media. Desværre var dækningen af en noget tvivlsom kvalitet, som jeg allerede skrev om her på siden på valgdagen.

Egentlig havde jeg tænkt mig at lade sagen blive ved det - men nu bliver jeg altså nødt til at delagtiggøre Dovregubbens læsere i endnu et par dumheder i verdensklasse.

Organet for den højeste oplysning, Politiken, lagde på valgdagen ud med at berette, at valgstedet i Nuuk var det eneste sted, man kunne stemme:

- Man kan ikke stemme andre steder end her, og derfor har bystyret arrangeret gratis bustransport til dem, der kommer langvejsfra i landet, som hovedsageligt består af nogle få storbyer og en række meget mindre bygder.

Det er en and af format. Grønland dækker et areal på 2,2 millioner kvadratkilometer, og der er 2600 km fra Thule til Nanortalik. Det ville unægteligt blive til en del buskørsel, hvis alle vælgerne skulle bringes ind til Nuuk. Forresten kan det slet ikke lade sig gøre, da der ikke findes veje mellem de grønlandske byer - og at den eneste transportmulighed er båd, fly og visse steder hundeslæde. Der er slet ingen tvivl om, at den antageligt unge journalist har spejlet Grønland i sit københavnske verdensbillede.

TV2's medarbejdere har ikke fulgt med i geografitimerne -
og ville ikke komme  langt i en almindelig
gang Trivial Pursuit.
Pinagtighederne fortsatte på TV2, hvor man brugte det japanske flag som illustration til det grønlandske valg. Der er visse ligheder mellem de to flag - men stadigvæk bør man kunne forlange, at journalister kan se forskel på det japanske og det grønlandske flag. Alt andet er fornærmende - både over for Grønland og Japan.

Erfalasoq vender på hovedet, tumber...
I den mere uskyldige ende dummede også DR sig ved i et indslag at vende det grønlandske flag på hovedet. Det er set før - og det skete såmænd også en gang for den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, og han er endda ikke engang journalist.

For en god ordens skyld bringer vi lige huskereglen. Cirklen i midten illustrerer midnatssolen og indlandsisen. Heraf følger, at den røde halvcirkel skal vende opad. Sværere er det ikke!

Al den slendrian og sjusk er pinagtig at overvære. I Grønland opfattes det som ligegyldighed fra dansk side, hvilket der ikke er noget at sige til. Derfor er pressens tåbelige dækning af Grønland med til at grave grøfter i Rigsfællesskabet. For når danskerne ikke gider sætte sig ind i grønlandske forhold, hvad skal man så bruge et rigsfællesskab til?

Jeg går ind for pressefrihed - og pressen må lave alle de dumheder, som den har lyst til. Men hvis pressen ikke er omhyggelig og sanddruelig, går pressen sin død i møde - og så betyder pressefrihed ikke andet, end at vi bliver fri for pressen...

Ingen kommentarer: