onsdag den 20. marts 2013

Jævndøgn

Solen tager magten

Rødhalsen på rødkælketur i sneen.
Der er måske nok nogen, der synes, at jeg er totalt lallende optimist - men uanset hvad termometret viser, så er det altså forårsjævndøgn i dag.

Det vil sige, at jorden står med ækvator vinkelret på solen - altså at solens bane over himlen netop i dag følger ækvator. Det betyder, at dag og nat er lige lang - uanset hvor på kloden, man befinder sig. Det betyder også - siden vi nu skriver marts - at fra i morgen er dagen længere end natten på den nordlige halvkugle. Og det betyder i hvert fald på sigt, at jorden lige så stille tager varme til sig - og fortrænger kulden.

I den sammenhæng er det forresten ligegyldigt, om det er frost i øjeblikket. Varmen skal nok komme.

I mellemtiden skutter fuglene sig derude. I dag blæser og sner det - og der er ikke mange fugle på foderbrættet. Men rødhalsen er jo en rigtig vintersportsfugl, så der skal altså mere end lidt dårligt vejr til at holde den fra foderpladsen - og der er jo ikke noget at sige til, at den ynder at vise sig frem i sneen. For den hvide baggrund fremhæver unægteligt det flotte, røde bryst.

2 kommentarer:

Lyngby sagde ...

Hej Jesper - det ser da ud til, at den D7'er skyder ganske fine fotos - akkurat som manden bag kameraet..

Jesper Hansen sagde ...

Hej Per - det glæder mig da, at du kan se forskellen. Billedet er egentlig bare et testfoto - nr. 70 - og er taget, mens jeg var i gang med at lære den nye autofokus at kende. Men det hjælper nu også, at optikken er min nye 400 mm. Taget i betragtning, at den har et blændetal på 5,6 synes jeg faktisk, at dette gråvejrsbillede lover godt for fremtiden. Tak for opmærksomheden.