torsdag den 14. februar 2013

I Tintins fodspor

Faraos cigarer på en ny måde

Kih-Oskh-logoet fortæller
 faktisk hele historien bag
Faraos cigarer i en tegning,
hed det i TV-programmet.
DR-K - en af de såkaldt smalle TV-kanaler - havde i aften premiere på en serie i fem afsnit, som hedder "I Tintins fodspor".

I foromtalen hedder det, at der er tale om et anderledes rejseprogram. Det er sikkert et velment forsøg på at sælge programmet til en bredere seerskare, men det overhørte jeg nu venligt - og åbnede torsdag aften for den smalle K-kanal.

Tintin på eventyr i Ægypten.
Jeg er ramt af den tintinologiske bacille - og det viste sig faktisk at være et ganske godt program. Heldigvis ikke et rejseprogram, men en stærkt kronologisk gennemgang af Faraos Cigarer med interviews og kommentarer. Bevares, programmet var da også krydret med lidt billeder fra de lokaliteter, som Tintin besøger i sin odysse-agtige rejse til Ægypten og Indien for til sidst at få ram på narko-bagmændene i Kih-Oskh-logen - ren kiosk-litteratur, hvis ikke det var for Hergés fabelagtige tegninger og sans for en god historie.

En af de mange gange, lokummet brænder for Tintin.
Faraos cigarer var den fjerde fortælling om Tintin - og det er i denne historie, at Hergé begynder at finde formlen, som alle de efterfølgende historier er bygget op over. Blandt andet er det i Faraos cigarer, at Dupont og Dupond optræder for første gang, ligesom vi også her møder skurken Rastapopulos, hans tro væbner Allan samt den portugisiske købmand Oliveira de Figueira.

Bipersonerne er vigtige, for dybest set er dydsdragonen Tintin og hans hund ikke noget, man kan bygge en fortælling op på alene. Det er en væsentlig pointe, og det er den detalje, som gør, at Faraos Cigarer hæver sig højt over de foregående fortællinger i Congo, i Amerika og i Rusland. Stor ros til folkene bag "I Tintins fodspor", fordi denne væsentlige dramaturgiske detalje ikke blev ignoreret.

Jeg glæder mig allerede til lørdag klokken 23.30, hvor "I Tintins fodspor" fortsætter - selvfølgelig til Kina og Den blå lotus.

Ingen kommentarer: