torsdag den 28. februar 2013

Dagens ord LIX

Læsbarhedsindeks

Et meget langt ord. Foto: Erik Reimann.
Dagens ord er nummer 59 i rækken - og da 59 med romertal skrives LIX, er det selvfølgelig lix, der er dagens ord.

Lix er en forkortelse af læsbarhedsindeks. Kort fortalt er det et tal for, om en tekst er let eller svær at læse. Man beregner det ved at finde det gennemsnitlige antal ord pr. sætning (punktum) i teksten. Hertil lægger man andelen i procent af lange ord. Ved lange ord mener man i denne sammenhæng ord med flere end seks bogstaver. Hvis summen af de to tal er under 35, er teksten i teorien let at læse.

Lix er et forsøg på at sætte tal på noget, der i virkeligheden ikke kan måles. For sprog handler også om syntaks, grammatik og ikke mindst følelser. Derfor skal man være forsigtig med at bruge lix - og det kan bedre betale sig at stole på en fornemmelse. Spørg for eksempel, om din gamle onkel, der kun gik syv år i skole, kan læse teksten. Hvis du tror, at han kan det, er den sikkert god nok.

Lix er ikke andet end en dummeregel i stil med regelen om, at man ikke må begynde en sætning med "Og". Det er selvfølgelig noget sludder. Det må man godt, men det er trættende for læseren, hvis man gør det hele tiden. Og det er i virkeligheden hemmeligheden bag et godt sprog. Det skal være varieret. Så spiller lix en mindre rolle. 

Denne tekst har et lix på 25. Det betyder i teorien, at den kan læses af de fleste. Mon dog? Det er næppe alle, der overhovedet gider læse en tekst om tekst.

Ingen kommentarer: