torsdag den 17. januar 2013

Rejseholdet på arbejde

Et tidsbillede

Ølpause i det grønne...
Der var en gang, hvor danskerne stadig var vikinger. Det var dengang, danskerne levede på de brune bodegaer, hvor en mand var en mand - og enhver snak om folkesundhed hørte hjemme i det private rum.

Det var også dengang, at den daglige bajer - eller to - var en del af menneskerettighederne. Det var i 1968, ungdomsoprøret spirede og formerne stod for fald, men det var før de klæbrige marxister satte sig samfundet.

Når man ser billedet her i dag, tror man det næppe. Men det er faktisk Rigspolitiets rejsehold på arbejde. Billedet stammer fra opklaringsarbejdet - eller rettere en pause i opklaringsarbejdet - efter at man har anholdt den dengang meget omtalte Volvorøver. Man er i gang med en rekonstruktion i marken - så at sige - og trænger til en lille pause. Man sætter sig i solen, tager sin bajer og tobak op af tasken. Bajerne åbnes med et pop, flasken sættes til munden, hovedet lænes tilbage og en halv bajer skylles ned i første drag. - Aah, så er det værd at være til...

Det er hygge, det er dansk, det er et billede på et samfund, der ikke findes mere. Desværre. Nu har en voldsom alkohol-forskrækkelse jo bredt sig - uden hensyn til, at alkohol faktisk er en del af folkekarakteren, og at håndbajeren har været en del af danskernes hverdag lige siden vikingetiden.

Jeg fandt billedet i natbordets stak af ulæste bøger, som jeg i øjeblikket arbejder seriøst på at få has på. Billedet er fra erindringsbogen Rejseholdet af Eigil V Knudsen fra 2001 - året før rejseholdet blev nedlagt, fordi der gik management i det danske politi.

Bogen er en hurtig læst erindringsbog, hvor man får et gensyn med nogle af de mange - i øvrigt ofte brutale og grimme - forbrydelser, der optog danskerne i 60'erne og 70'erne. Blandt andet altså også sagen om Volvorøveren, der var på avisernes forsider i 1968 - og i øvrigt var med til at inspirere Balling til Olsen-banden.

Volvorøveren, finnen Matti Markkanen, nåede at begå syv bankrøverier, inden han blev taget. På billedet ses han yderst til venstre. Tilnavnet fik han, fordi han altid brugte stjålne volvoer som flugtbil. Det var ret smart, fordi volvomodellerne var et par centimeter smallere end politiets Ford Zephyr - og røveren kunne derfor smutte fra politiet, fordi han fandt et led eller nogle træer, hvor kun volvoerne kunne komme igennem.

I marts 1968 var det slut, og Markkanen blev anholdt. Efter et længere opklaringsarbejde endte sagen med en dom på seksten års fængsel til den højtbegavede, men kriminelle matematik-nørd. Foruden de syv bankrøverier med et samlet udbytte på godt en million kroner blev han også dømt for 20 indbrud, 50 tilfælde af biltyverier samt nogle tilfælde af smugleri.

Foto: Fra bogen "Rejseholdet" af Eigil V. Knudsen. Gyldendal 2001.

Ingen kommentarer: