lørdag den 19. januar 2013

Overblik

Knivskarpe luftfotos

Østerby 2012. Bemærk mine kartofler.
I de gode, gamle dage var kortlægning rent håndværk - tilsat en god gang geometri. Arbejdet foregik i felten med målepinden - og det var i øvrigt en militær videnskab.

Sådan er det ikke længere. Nu er kartografernes vigtigste redskab de såkaldte ortofotos - altså luftfotos af landskabet. I Danmark er arbejdet med den fotografiske kortlægning lagt i hænderne på det store ingeniør-firma COWI. Firmaet gennemfotograferer med fly det danske landskab hvert andet år - og det er der kommet en spændende hjemmeside ud af.

Firmaet har nemlig gjort optagelserne offentligt tilgængelige på hjemmesiden www.kortal.dk. Her kan man finde grundoptagelserne - lige fra U.S. Airforces første fotografering af landet i 1954. Billederne er gjort tilgængelige, så man kan lægge dem oven i hinanden og dermed nemt følge udviklingen.

Det er også en videnskab, hvor der er sket store tekniske fremskridt - ikke bare formidlingsmæssigt, men også på opløsningen.

Østerby 1954
Jeg har lavet et par screendumps, der viser udviklingen. På det øverste billede ser vi det lille hus på Øland, som det tog sig ud sidste år. Billedet er så skarpt, at jeg alene på kartoffeltoppenes størrelse kan afgøre, at det er taget i midten af maj.

Til sammenligning ser vi det samme billed-udsnit fra 1954. Teknikken er sort-hvid - og opløsningen er bestemt ikke imponerende.

Men kortal.dk er en spændende hjemmeside for alle historisk interesserede - og det er flot gjort, at firmaet stiller fotomaterialet gratis til rådighed for alle interesserede. Nå, ja, gratis og gratis. Det er gratis at kigge, men skal man bruge fotoet til et specifikt formål, så skal der betales - og det er vel fair nok, at firmaet på denne måde gør reklame for sine produkter. Og i modsætning til for eksempel Google-maps og andre tilsvarende tjenester er COWI's hjemmeside lynhurtig og nem at bruge.

Fotos: Scrrendumps fra www.kortal.dk 

Ingen kommentarer: