fredag den 18. januar 2013

Gourmet-guf til fuglene

Hjemmelavede mejsebolde

Det er især mejsefuglene, der nyder
godt af vinterens gourmet-guf.
Når man laver oksehale-suppe eller fond bliver der en del fedt i overskud. Det er guf for fuglene i den kolde vintertid.

For nogen tid siden producerede jeg en større portion fond og sky af knoglerne fra en kvart ko, som jeg havde fået fat i. Oven på fonden blev der dannet et solidt lag fedt, som nemt skummes af, når suppen er blevet kold, og fedtet stivnet.

I stedet for bare at smide det væk, producerede jeg fuglefoder af fedtet. Fugle har god brug for fedt her i den kolde vintertid.

Jeg rørte fedtet op med en forsvarlig mængde solsikkekerner og en lige så forsvarlig mængde vildtfugleblanding. Det har altid været min erfaring, at fuglene generelt er lidt hurtigere til at spise solsikkekernerne i vildtfugleblandingen - og jeg har derfor gjort det til en vane at blande de to fodertyper halvt om halvt.

Musvitterne kan komme til overalt.
Men altså - foderet og fedtet røres sammen ved stuetemperatur - og fedtet kan faktisk absorbere store mængder fuglefrø. Herefter hældte jeg blandingen på små urtepotter, som jeg i forvejen havde bundet et stykke ståltråd i, så de kan hænge.

Det blev vel til en halv snes urtepotter. Resten af blandingen - jeg havde virkelig meget af det - hældte jeg i små bøtter. Det meste af det røg i fryseren, hvor det nu står klar til brug.

Urtepotterne skal hænge vandret, så der ikke
kommer til at stå vand i foderet.
Urtepotterne med ståltråd bruger jeg til at hænge op i nogle af havens træer, så fuglene kan spise ugenert. Dem uden ståltråd bruger jeg til at lægge direkte på foderbrættet.

De første par dage - det var i det milde vejr omkring nytår - var der ikke den helt store interesse for det hjemmelavede gourmet-guf, men jeg skal love for, at der er kommet gang i foderet, nu hvor vinteren rinder i grøft og i grav, som Skjoldborg sagde.

Denne urtepotte hænger i buksbommens tætte
vinterløv, så fuglene kan have lidt privatliv for katten og spurvehøgen.
Torsdag var en herlig dag. Frost, vindstille og solskin. Jeg brugte en god times tid bevæbnet med kamerastativ og tele til at forevige successen. Det er især de vævre og adrætte mejsefugle, der benytter sig af tilbuddet, men jeg så da også både en rødhals og skovspurv i urtepotterne.

Jeg hænger urtepotterne op i nærheden af en gren, for at gøre det lidt lettere for fuglene at komme til. Urtepotterne hænger vandret for at undgå, at der lægger sig regnvand på toppen. Det vil få foderet til at rådne alt for hurtigt.

Bemærk i øvrigt, at fedtet skal være usaltet.
Blåmejseparret skal lige blive enig om, hvem der skal først til fadet.

De hjemmelavede mejsebolde hænger blandt andet i de nøgne æbletræer.

1 kommentar:

krepsemor sagde ...

Det ser ut til at det ble suksess, ja! Jeg har faktisk blandet akkurat på samme måten som deg, men jeg brukte tomme melkekartonger, som jeg hengte opp! jeg har også fòret dem med rent solsikkefrø, og da ble de ganske ville og spiste som om de ikke hadde sett mat før! Det er viktig å ta vare på småfuglene i kulden. Her har det vært kuldegrader i flere uker, og alt er stivfrossent ute! Jeg bor midt i Norge, ved kysten, så vi er ikke de som er verst rammet av kulde!
Ønsker deg en fin weekend!