fredag den 21. december 2012

Myten om Rudolf

Det transseksuelle rensdyr

Clipart med Rudolf.
Nu må sandheden frem. Gennem årtier er den ubekvemme sandhed blevet trådt under fode - og folk i julehumør har bare lallet derudaf uden at kende den virkelige historie om Rudolf.

For sandheden er, at Rudolf i virkeligheden er en dame og retteligt burde hedde Rudolfine. I hvert fald hvis man skal tage alle billederne af Rudolf til troende. For næsten alle fotos og tegninger, der angiveligt skal forestille vores rødnæsede ven, viser et rensdyr med horn - eller gevir som vi gerne kalder hornene på dyr i hjortefamilien.

Sådan fremstiller den ellers anerkendte
Wikipedia-hjemmeside Rudolf. Den er gal, helt gal...
Den holder bare ikke, for rensdyr-tyre har slet ikke horn her ved juletid. Rensdyret er specielt ved, at det er den eneste hjorteart, hvor både hanner og hunner får horn. Hannerne bruger dem i sensommerens indædte dyster om hunnernes gunst - men efter yngletiden er det også slut. Så kaster de geviret og går rundt resten af året uden hovedprydelse.

Hunnerne derimod beholder geviret hele vinteren og kaster det først til foråret. Det giver hunnerne en fordel i den kolde vintertid, hvor de bruger geviret til bogstaveligt talt at skovle sne væk, så de nemmere kommer til den sparsomme føde.

Den originale Rudolf.
For fuldstændighedens skyld skal det med, at Rudolf ikke havde horn i begyndelsen. Historien om det rødnæsede rensdyr blev i sin tid lavet af stormagasinet Montgemery Ward i reklameøjemed - og på forsiden af malebogen, der blev udgivet har Rudolf ikke noget horn - i modsætning til de otte øvrige rensdyr, som Rudolf jo leder vej gennem tågen.

Rudolf så dagens lys i 1939, men det var først, da Johnny Marks i 1948 skrev sangen, at Rudolf kom på alles læber, først i en indspilning med crooneren Harry Brannon og siden med countrysangeren Gene Autrey. Han gjorde Rudolf til folkeeje og solgte alene i 1949 2,5 mio. eksemplarer af pladen. Resten er historie, som man siger.

Men alle, der tegner Rudolf, skal tage sig i agt, skal de - for rensdyr af hankøn har altså ikke gevir ved juletid.
Rensdyr under forårsamlingen nær Kiruna foråret 2008.
Bemærk den flotte, hvide tyr i forgrunden - helt uden gevir!

Ingen kommentarer: