mandag den 10. december 2012

Karrysalat

Guf til julefrokosten

Sild i mange afskygninger er en fast bestanddel i en dansk julefrokost. 

Karrysalat er en uundværlig følgesvend til den
marinerede sild på det danske julefrokostbord.
Men inden det bliver alt for løssluppent, er det nærmest en del af dansk standard-etikette, at man som det første tager et stykke med marineret sild, den almindelige grå sild. Nu er der jo den lille hage ved marineret sild, at det bestemt ikke falder i alles smag - og derfor har man ganske bekvemt fundet på, at marineret sild skal følges af karrysalat.

Karrysalaten findes færdiglavet i mange varianter og kvaliteter i supermarkedsdisken - og jeg har nok lidt på fornemmelsen, at der ude i den store verden findes en julefrokostvært eller to, der springer over, hvor gærdet er lavest og serverer en færdiglavet karrysalat. Det er lidt synd, for karrysalat er ret nemt at lave - og den hjemmelavede smager ubetinget bedre end købevarianterne.

Sådan gør jeg: Allerførst skal der røres en hjemmelavet mayonnaise... Øh, stop lige en halv... Det ville jeg måske gøre i den bedste af alle verdener - eller hvis jeg skulle optræde i fjernsynet med opskriften. Men her i huset skal vi desværre lige tænke lidt på kalorierne, så jeg gør noget helt andet - og det uanset om det er salater eller dressinger, som er på menuen. Jeg blander en grundbase, som består af lige dele drænet creme fraiche og købemayonnaise af den kalorielette type. Jeg smager til med lidt hvid peber, salt og en sjat limesaft - det sidste er ret vigtigt, for det neutraliserer creme fraichens karakteristiske smag.

Fyldet til hjemmelavet karrysalat.
Så kommer jeg fyldet i. Og fyldet er i karrysalat finthakket hårdkogt æg, finthakket æble, finthakkede cornichoner og finthakkede kapers. Det røres og smages til med et forsvarligt skud karry. Så tilsætter jeg lidt ekstra gurkemeje for syns skyld - og endelig mit hemmelige våben: Nogle dråber kunstigt sødemiddel.

Man skal være lidt forsigtig med sødemidlet og prøve sig lidt frem - men det er lige nøjagtig det, som gør, at julefrokostgæsterne til sidst sidder og spiser karrysalaten uden sild, når først vi har lagt bort formerne...

Ingen kommentarer: