søndag den 2. december 2012

Grønlandske specialiteter

Kalaallit Nunaatta Kaffia

To store grønlandske specialiteter.
Glem alt om syltede søkonger og kogt sæl, hvis du skal snakke med om grønlandske specialiteter.
For landets køkken byder på mange andre fine sager, som er mindst lige så populære som sælkød og søkonger. 

Lørdag havde grønlænderne i Danmark deres traditionelle juletræf i Vejle.Det er en festlig dag med fællesspisning af flæskesteg, gudstjeneste med Guuterput og hvad der ellers hører julen til. Det er også anledning til at købe forskellige grønlandske specialiteter, som normalt ellers ikke forhandles i danske butikker.

Dina var selvfølgelig med i Vejle og benyttede da også lejligheden til at købe lidt grønlandsk proviant, som det kaldes. Og det med provianten skal forstås helt bogstaveligt - for blandt andet havde hun købt en pakke grønlandske skibskiks. Det er såmænd ikke andet end gode gammeldags beskøjter, men en stor grønlandsk delikatesse. De nydes til kaffen og med kaffe til at bløde dem op - for ellers kan det godt være lidt hård kost.

Og kaffen skal selvfølgelig være Araba - Kalaallit Nunaatta Kaffia - hele Grønlands kaffe.

Araba er det suverænt mest solgte kaffemærke i Grønland, men jeg erindrer aldrig at have set mærket her i landet. Det smager nu udmærket, når først man har boet i Grønland i nogle år, men er vistnok lidt ildeset blandt feinschmeckere. Oprindelsen af kaffen er temmelig ubestemmelig og har det tilfælles med en Knorr-suppeterning, at nok smager det udmærket, men der er ikke rigtig nogen, der kan finde ud, hvordan det egentlig er fremstillet - og det er såmænd nok også det bedste.

Som det ses på billedet, er Araba'en så populær, at jeg ikke en gang nåede at fotografere pakken, inden den blev åbnet.

1 kommentar:

papagreen sagde ...

Hej Jesper
tror heller aldrig jeg har set den på hylden i nogen dansk forretning, men den kan åbenbart købes i netbutik

http://www.save-a-lot.dk/supermarked/kolonial/kaffe-og-te/kaffe?dir=desc&order=position&p=1