torsdag den 13. december 2012

Gaaab

Kursus i TV-journalistik

Medierne og journalistikken er i krise og i en fælles dødedans på vej mod afgrunden. Paradoksalt nok skyldes denne krise, at de er i krise - og derfor har kastet al nytænkning overbords. 

Der er jo ikke nyheder forstået som noget, der er anderledes og aldrig set før i dagens media. Journalisterne kaster sig over de samme historier og fortæller dem på den samme måde - og som følge af konkurrencen bliver historierne skarpere og skarpere vinklet, så også den sidste rest af troværdighed ryger over bord.

Jeg har tidligere her på bloggen fortalt om DR's nyhedschef, Ulrik Haagerup, der blandt andet har forsøgt at gøre opmærksom på problemet i en underholdende og velskrevet bog "En konstruktiv nyhed", men det er åbenbart som at slå i en dyne. Jeg mener i hvert fald ikke, at DR's nyheder er blevet markant mere konstruktive, selv om chefen har skrevet en bog.

På NRK - Norges svar på DR - er de også godt klar over problemet - og jeg fandt på YouTube dette lille kursus i TV-journalistik, som ganske underholdende peger på nogle af problemerne. Bortset fra at nordmændene i højere grad accepterer dialekter, kan kurset direkte overføres til danske forhold.

Noget af problemet ligger sandsynligvis i, at alt for mange journalister i vore dage mere er drevet af et ønske om at blive kändisser, end et ønske om at fortælle en god historie. De har alle sammen gået på de samme skoler og fået den samme undervisning i aktantmodellen og andre dramaturgiske kunstgreb, så der ikke er en eneste uddannet journalist, der er stand til at fortælle en historie af hjertet. I gamle dage var det selvfølgelig anderledes. Vi husker jo alle Flemming Madsen, der op til et valg interviewede en kalkunfarm. Dette klip findes desværre ikke på YouTube, men helt snydes for Madsen skal vi da ikke:

Ingen kommentarer: