søndag den 9. december 2012

Fimbul

Snestormens dynamik

Søndagen byder på snestorm her i det nordjyske. 

Sådan bliver snestormen, når man bare
bruger automatikken. Det ser nærmest idyllisk
 ud - og giver ikke meget indtryk af fimbullens rasen.
Jeg stod op i buldrende mørke allerede ved femtiden - og blev klar over, at dagens opgave måtte være at fotografere snestormen i mørke. Vel at mærke så stormens dynamik blev tydelig.

Man kan desværre ikke bare stille kameraet på auto og så få et brugbart billede af den aktuelle vejrsituation, fordi kameraet så automatisk fyrer blitzen af - og dynamikken dermed går fløjten.

Kunsten handler populært om at lave et dødt billede med bevægelse i. Heldigvis har jeg på herreværelsets altan en kraftig projektør, som jeg bruger til at bløde lyset op med, når jeg fotograferer fugle på foderbrættet. Med den tændt havde jeg lys nok til at fotografere snefaldet uden blitz - og udfordringen bestod sådan set udelukkende i at finde den rigtige eksponeringstid, så snefaldet er tydeligt, men uden at det bare blvver forvandlet til et gråt skær over billedet.

Her er mit bud. Eksponering 1/8 sec, blænde 5, ISO 800. Kameraet er mit gamle Canon 300D med et relativt lysstærkt Sigma Zoom 17-70mm objektiv. Brændvidden er 17 mm. Nu er det desværre ved at blive lyst, men havde jeg haft lidt bedre tid, tror jeg, at resultatet ville være blevet endnu mere dynamisk, hvis jeg havde brugt en større brændvidde.
Her raser fimbullen for alvor.
  

Ingen kommentarer: