onsdag den 21. november 2012

Frejas sal

Upåagtet skulptur

Her stråler Freja over Vesterbro - illumineret
i forbindelse med  Chr. X's jubilæum i 1937.
Foto: Tønnies Atelier, danpa.dk
Højt oppe over byens tage - på Vesterbro i Aalborg - står en skulptur. Upåagtet og ukendt for de fleste - sat op på en gigantisk piedestal som reklame for et forsikringsselskab - og så alligevel et karakteristisk og uundværligt element i bybilledet.

Skulpturen hedder "Den danske kvindeskikkelse Freja" og er lavet af kunstneren Olaf Stæhr-Nielsen (1896-1969) i begyndelsen af 30'erne. Den står på en piedestal eller søjle over bygningen Vesterbro 61-63, der i dag blandt andet huser Ørelægernes Hørecenter. Pudsigt nok forklarer ørelægerne på deres hjemmeside, at hørecentret ligger ved "Gåsepigen" og ikke ved Freja, hvad der ellers ville være det mest naturlige - og det siger lidt om, hvor upåagtet denne skultptur er. Heller ikke Kunst-Guide Aalborg, der ellers er en udførlig fortegnelse over skulpturer i Aalborgs midtby, nævner Freja med et eneste ord.

Fornægtelsen af Freja er total i Aalborg kommunes lokalplan for Vesterbro. Her er der et billede af bygningen og søjlen. Billedteksten lyder: "Et af Vesterbros tårne, der er en markant kontrast til de
vandrette linjer. Nye Danske bygningen ved Gåsepigetorvet, bygget i 1933." Sig mig en gang - hvad har den gåsepige egentlig gjort, siden hun altid render med opmærksomheden?

Freja er ellers en betydelig mere vigtig skikkelse end en simpel gåsepige. Freja var frugtbarheds- og kærlighedsgudinden i den nordiske mytologi. Hun forbindes med velstand og lykke - og derfra er der ikke langt til rollen som symbol eller logo for et forsikringsselskab. Oprindeligt var Den Danske Kvindeskikkelse Freja belyst med fire projektører og dermed et effektivt blikfang for bygningen, som det også ses på Tønnies billede fra 1937.

Freja i dag. Foto: 
Forsikringsselskabet Nye Danske blev grundlagt i 1864. Det fusionerede i 1973 med Danske Lloyd og indgik i 1982 i Baltica, der som bekendt senere igen er blevet splittet op i forbindelse med en af 90'ernes mest spektakulære finansskandaler.

Bygningen Vesterbro 61-63 er en af de markante funkis-bygninger fra 30'erne på Vesterbro i Aalborg. Gaden er - al dens trafik og mylder til trods - en guldgrube af funkis-arkitektur og betragtes som lidt af en perle af arkitektur-interesserede fra hele verden. Tårnet er 36 meter højt - cirka samme højde som rundetårn. Den kendte Aalborg-arkitekt Carlo Odgaard, der selv har tegnet flere af Vesterbros markante bygninger, var konduktør på byggeriet.

Kunstneren Olaf Stæhr-Nielsen er mest kendt for en række kommercielle udsmykningsopgaver i stil med Den Danske Kvindeskikkelse Freja. I Den Store Danske fremhæves hans arbejder i forbindelse med Århus Rådhus og Århus Universitet.

Måske har du aldrig lagt mærke til Freja før. Men prøv næste gang du er i nærheden af Gåsepigen - der var hun igen! - at kigge op i luften. Der står Freja i al sin magt og vælde - og med al respekt for Gåsepigen, så kunne man vel lige så godt omtale torvet som "Frejas sal", som vi jo alle kender fra nationalsangen.

Artiklen er redigeret og tilføjet enkelte detaljer 22. november 2012.

8 kommentarer:

Anders Mølgaard sagde ...

Hold nu op, hvor er jeg glad for at finde dit indlæg. Jeg har brugt utrolig lang tid på at google mig frem til, hvad det besynderlige monument hedder, som er det eneste jeg kan se fra sengen i mit soveværelse. Men som du skriver, er den totalt ignoreret og overset.
Det er altså Freja, det har jeg grublet længe over.

Jesper Hansen sagde ...

Og hold nu op, hvor er jeg utrolig glad for at gøre nytte. Tak for rosen...
mvh
Jesper

Deacon sagde ...

Hej Jesper!
Kan du hjælpe med noget dokumentation for navnet "Freja"? Det vil de gerne vide herinde: https://www.facebook.com/groups/539691049519796/permalink/542168702605364/

Ragnhild sagde ...

Og tak fra mig.

Torben sagde ...

Tak for din artikel. Jeg har længe ledt efter navnet på statuen.

Ranter sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Ranter sagde ...

Din artikel bliver stadig læst og værdsat. Jeg har boet i 3 år med udsigt til Freja fra mit køkken, og har først nu fået taget mig sammen til at undersøge hvem statuen var og hvorfor den står der. Tusinde tak for researche og dele med os andre 😊

Kennith Nielsen

Jesper Hansen sagde ...

Tak for roserne...