fredag den 21. september 2012

Grønlandsk kaffe - sådan

Øvelser med kaffe og video

Grønlandsk kaffe er rigtig showkaffe og egentlig en af mine signaturretter, men sjovt nok har min familie aldrig været udsat for denne udsøgte... Skal vi kalde det dessert-specialitet?

Grønlandsk show-kaffe.
Det skyldes nok især noget med, at vi som regel er i bil og sådan, når vi er sammen - men i weekenden var vi på besøg hos min søster med indbygget overnatning. Det var chancen for at demonstrere den grønlandske kaffe i al sin magt og vælde.

Et af problemerne med grønlandsk kaffe er, at tilberedningen kan være ganske svær at forevige. Det foregår i mørke ved spritflammens skær, og det er faktisk ikke meget lys. Men for min kusines mand, Henrik, der elsker gadgets og små fuldautomatiske kameraer, var det en gave fra himmelen - for her havde han chancen for at demonstrere den ny tekniks totale overlegenhed.

Billederne er da også acceptable - slet ikke så ringe endda - men jeg er nu sikker på, at hvis jeg engang får lejlighed til det, kan jeg gøre det bedre med spejlrefleksen og et stativ. Det er bare svært at lave grønlandsk kaffe og fotografere samtidig, så den har jeg stadig til gode.

For nye læsere tager vi lige opskriften en gang til. Man tager en spritflamme og et stilkglas. Hælder en sjat whisky i glasset og antænder det over flammen. Når det er ved at brænde ud, spæder man til med en sjat kahlua - og så skal det gerne brænde lidt videre. Så heller man kaffe ved og en klat flødeskum oveni. Så tager man en sovseske med Grand Marnier, antænder det ved spritflammen og hælder det over flødeskummet i en lang bevægelse, der gerne skal illudere det berømte grønlandske nordlys. På Henriks video ser man hvordan - ovenikøbet akkompagneret af lidt spændingsskabende altmodisch gysermusik af den danske komponist Knudaage Riisager, der ellers mest er kendt for fejende flotte melodi til den danske frihedssang.
Tak til Henrik for foto og video.

P.s. Normalt bruger jeg sådan et lille spritblus, som man bruger til at flambere crepes suzettes med ved bordet, men her er vi på besøg hos lillesøster, og hun er jo spejder, så det blev trangiaen, der måtte holde for.

Ingen kommentarer: