mandag den 6. august 2012

Paella-panden indviet

Pølser, ko, salat, risotto og pandekager i sommernatten
Sommerens store projekt i Øland Sildelaug hedder "Udforskning af grillmadens muligheder". Dette arbejde kulminerede fredag, hvor vi holdt en stor grillfest i smedens have.


Damerne er ankommet.
Helt usædvanligt - og ganske uortodokst - var damerne inviteret med. Den slags er dog helt i tråd med laugets ånd - vi gør gerne noget for samfundets undertrykte masser.


Laugsbrødrene mødte klokken 18 til en pils og andre forberedelser. Allerførst stillede vi telt op i smedens store have. Det var smart nok - for vi dårligt færdige med det, før en tordenskylle af næsten bibelske dimensioner brød løs. 17 millimeter på en lille halv time blev det til.

Smeden griller pølser.
Det forsinkede arbejdet, så damerne, der var tilsagt til klokken 19.30, måtte lige en tur rundt og beundre haven, inden vi gik til bords. Det skulle de nok have været alligevel - for haven er usædvanlig flot og stor, så det skete der ikke noget ved.

Oksefilet stegt på oldermandens Weber med rotisseri.
Vi lagde ganske tradionelt ud med en gang pølser, så den værste sult blev stillet. Herefter bød vi på oksefilet tilberedt på oldermandens Weber med elektrisk rotisseri. Koen var en af de lokale, som har haft en lykkelig opvækst på Ølands fagre sletter. Det kunne smages - mere lækkert oksekød har vi sjældent fået.

Garnituren var salat - helt efter bogen og ligeledes hjemmeavlet med masser af hjemmelavet "Thousand Øland-dressing" efter min helt private opskrift. Måske jeg en gang afslører den her på bloggen - så følg hellere med...

Jeg benyttede også lejligheden til at prøvekøre min nye paella-pande - og bød lidt utraditionelt på en gang risotto som tilbehør. Her er opskriften til 20 personer.

Risottoen er klar til servering.
To pakker smør smeltes på panden. Man tilsætter 10 løg og 20 fed hvidløg, der steges til de er klare. Herefter svitses et halvt kilo svampe i. Så tilsættes halvanden kilo ris og to flasker hvidvin. Når spritten er fordampet - det ser festligt ud, når man laver mad over bål - tilsættes yderligere fire liter boullon og yderligere vand, efterhånden som risen optager væden, for risottoen skal som slutresultat være let flydende. Smag til med salt. Når risene er ved at være møre, tilsættes et par bundter hakket forårsløg, et kilo ærter, hakket persille og 300 gram revet ost.

Efter denne oppulente hovedret slog vi mave, mens månen steg over Limfjorden - og Jørn lavede pandekager over bål. Pandekagerne blev spist i midnatstimen og skyllet ned med portvin.

Ingen tvivl om at vi har fat i noget af det rigtige, hvad angår grillmadens muligheder. Muligvis er der basis for en fortsættelse af projektet næste år. Jeg tror det...

Så er der gang i paella-panden. Jeg får en hjælpende hånd af Christian.
Råhygge på Øland.
Aftenstemning i smedens have.

Og månen stod op over Limfjorden i den dejlige sommernat.Ingen kommentarer: