torsdag den 21. juni 2012

Solhvervsfesten

Årets længste dag er Grønlands nationaldag

Ingen grønlandsk nationaldag uden korsang.
Så har vi passeret sommer-solhverv, og det går igen mod mørkere tider. Men forhåbentlig bliver det da til et par gode sommermåneder endnu - inden vi skal til at finde vinterfrakken frem og stille uret tilbage igen.

Årets længste dag - lysets kulmination - var også valget, da Grønlands unge hjemmestyre i begyndelsen af firserne skulle vælge landets nationaldag. For en nation, der aldrig har været i krig eller oplevet voldsomme konflikter, men som altid har levet i pagt med naturen, var det naturligt at vælge den dag, hvor lyset kulminerer.

Valget kan være problematisk, for i Grønland er det endnu tidligt på sommeren - og jeg har da oplevet snevejr i Nuuk på nationaldagen. Men i dag flaskede det sig rigtig godt - og - hvad der faktisk er en sjældenhed - så var vejret godt både i Danmark og Grønland.

I det stille sommervejr kan det være svært
at se forskel på Dannebrog og Erfalasoq.
Som det efterhånden er en blevet en tradition, fejrede jeg dagen i Det Grønlandske Hus i Aalborg. Her var festlighederne rykket udendørs i det gode vejr - og vi startede festlighederne med at hejse flagene og så lidt grønlandsk korsang.
Mai-Britt Iversen har arbejdet i Nuuk som tandlæge.
Nationaldagstalen blev holdt af rådmand Mai-Britt Iversen, Aalborg. Og for en gangs skyld synes jeg, at det var værd at høre på en politiker. Mai-Britt har selv arbejdet i Grønland som tandlæge - og for en gangs skyld var det mennesket og ikke politikeren, der optrådte på talerstolen. Ganske flot gjort.

Efter talen var der brunch sponseret af Royal Greenland - og jeg slubrede grønlandske rejer i mig, det bedste jeg har lært. For det er altså en delikatesse i verdensklasse. Smagen er fantastisk og overgår langt alle andre rejer. Grønlandske rejer er ikke billige - men her står vi med et af de sjældne tilfælde, hvor man virkelig får noget for pengene, hvis man ofrer lidt ekstra på kvaliteten.

Posten skal ud i Aalborg - også selv om
det er den grønlandske  nationaldag.
Desværre var jeg nødt til at gå ved middagstide - men også herhjemme skinnede solen, og det grønlanske flag vajede da også over det lille hus på Øland - selv om det nu kan være svært at se forskel på Dannebrog og Erfalasoq i stille vejr.

Ingen kommentarer: