fredag den 15. juni 2012

Nye kartofler

En himmerigsmundfuld direkte fra haven
Årets første kartofler af egen avl.
I den forløbne uge tog vi hul på de nye kartofler af egen avl.

Det er altid en stor begivenhed. Dels fordi det altid er tilfredsstillende at høste frugterne af forårets anstrengelser, men også fordi de helt nye og endnu ganske spæde kartofler smager helt fantastisk - en kulinarisk gave fra den sorte muld (eller rettere grå sandjord her på Øland).

Egentlig havde jeg sat Grundlovsdag som målsætningen for de nye kartofler, men et tjek i forrige uge viste, at de endnu var lidt rigeligt små. Men med weekendens regn og hjælp fra havevanderen havde de tirsdag nået en acceptabel størrelse til at ryge i gryderne.

Kartoflerne er af en sort, der hedder Solist. Sorten udmærker sig ved at give tidlige og meget velformede runde kartofler - og det lever årets første kartofler af egen avl helt op til. Desværre har tørken forsinket dem lidt - og de har også skurv. Skurv gør nu ikke så meget, når de er helt nye, for det er nemt at skrabe af - men det er også et vidnesbyrd om, at kartoflerne har haft det alt for tørt her i foråret.

Men nu kommer det også til at gå stærkt med kartoflerne. Jeg har kun 30 toppe med Solist - men jeg kan se, at der allerede nu er ved at være knopper i Folvaerne, som er næste trin i årets kartoffel-tretrinsraket. Folva har jeg en del af - og da det samtidig nok er den sort, som giver bedst på min jord, skulle der gerne være kartofler til udgangen af august. Efterårets kartofler hedder Sava, og de er endnu ikke kommet længere, end at jeg hyppede dem i den forgangne uge.

Ingen kommentarer: