mandag den 18. juni 2012

Flittige fisk

Lille fisk har fod på den hårde hud

Fiskene elsker simpelthen at gnave
i en gammel, træt spejderfod.
En fod, flere fødder? Nej - fiskefoder! Forvirret?

Det er der såmænd ikke nogen grund til. Det handler ganske enkelt om doktorfisk - Garra Rufa - der elsker døde hudceller. Det gør den lille fisk til lidt af en fodterapeut, når den rasper hård hud af fødderne - og efterlader en gammel, slidt og træt spejderfod så pæn og ren som en nyfødt baby-pusselanke.

Rundt i det danske land er der flere og flere fodspecialister, helsecentre og lignende, der har taget Garra Rufa til sig som hjælper, når trætte fødder skal friskes op. 

I Farsø Bycenter foregår behandlingen i
forretningen She. Her sidder man højt hævet og kan
sludre med de forbipasserende, mens fiskene
gør det hårde arbejde.
Nu er turen også kommet til Farsø, hvor forretningen She i Bycentret i den forgangne uge havde intro-tilbud på en tur i akvariet sammen med doktorfiskene. Sådan et tilbud kunne Deres blogger naturligvis ikke sige nej til, så jeg tilbragte fredag en god halv times tid i bycentret til almindelig offentlig beskuelse, mens mine gamle fødder blev som nye.

Det er en behandling, som kun kan anbefales. De små fisk elsker simpelthen den hårde hud på fødderne. Nu er mine gamle fødder godtnok også meget slidte - så en halv time var lige i underkanten til, at fiskene kunne komme til bunds i problemerne, men det hjalp - og fødderne er nu klar til en god og forhåbentlig lang, varm sommer.

Doktorfisken kommer oprindeligt fra Tyrkiet, hvor den lever i varme kilder. Der er ikke meget plankton i vandet - og fisken har derfor specialiseret sig i alternative foderemner. Altså blandt andet døde hudceller fra folk, der bruger de varme kilder som helsebade. Og det er den egenskab, som driftige forretningsfolk nu udnytter, når de tilbyder trætte danske fødder en hurtig fiskepeeling.

Det er en behagelig oplevelse. Mens fiskene gnaver, masserer de lige så stille og roligt foden - og samtidig efterlader de nogle enzymer, der blødgør huden. Det gør ikke ondt, kilder nærmest lidt ligesom når foden sover - og man svæver på en lille sky efter behandlingen.

Selv om det nu er blevet højeste mode med disse doktorfisk i Danmark, er det forresten ikke første gang, at jeg prøver det. Allerede for fem år siden prøvede jeg turen i Kina - og da var det ikke bare fødderne, men hele kroppen, der fik en raspetur af den lille gnaver. Det kan du læse mere om her.

Ingen kommentarer: