onsdag den 2. maj 2012

De lyse nætter

Lyse nætter og løvspring hører til maj

Morellen sprang ud den 1. maj.Nu siger kalenderen maj - og på vore breddegrader vil det sige, at naturen blandt andet byder på løvspring, blomstrende kirsebær og lyse nætter.

Det var også temaet for en lille fotografisk udfordring, som jeg gav mig selv natten til onsdag. For dybest set er et foto af en lys himmel ikke særlig spændende i sig selv - og i øvrigt kan den lyse himmel jo hjælpes godt på vej ad teknisk vej. Moderne kameraer har høje iso-værdier, man kan bruge lange eksponeringer, og skulle det fejle, er der jo PhotoShop. Derfor lå udfordringen i at kombinere løvspringet og de lyse nætter.

Motivet lå lige for. Faktisk lige uden for kontoret, hvor morellen sprang ud i fuldt flor på den første dag i maj. Morellen står i en svag belysning fra gårdspladsens projektør - og det gav så dette foto. Bortset fra beskæringen er det ikke behandlet i PhotoShop. Billedet er taget kl. 2.30, iso er sat til 500, eksponeringen 10 sekunder.

De lyse nætter er et særkende for netop de områder, der som Danmark ligger lige syd for Arktis, hvor man jo om sommeren har midnatssol. Her - altså i Danmark - bliver det ikke helt mørkt om sommeren. Det skyldes, at i en lang periode fra nu og frem til august vil solen om natten aldrig være længere nede end 18 grader under horisonten. På vores position (Øland vest for Aalborg) er dagens længde 15 timer og 38 minutter og tiltaget 8 timer og 56 minutter siden vintersolhverv.

Ingen kommentarer: