søndag den 18. marts 2012

Femårs-planen

Jeg har en plan - og ligesom i det gamle Sovjet er det en rigtig femårs-plan.
Det var sådan en ide, jeg fik for flere år siden - lidt inspireret af noget, jeg så i Barnaby. Den TV-serie er jo indbegrebet af engelsk idyl og såmænd også havekultur. Og noget af det mest engelske, der findes i den forbindelse er æble-espalieret og rhododendron-bede.
Samtidig trængte den del af haven, der ligger syd for huset til en voldsom opstrammer - og det skulle helst være sådan, at der ikke var det helt store arbejde med det. Så et stort rhododendron-bed blev anlagt og beplantet, efterhånden som jeg kunne skaffe planterne til en fornuftig pris.
Nu er turen så kommet til æble-espalieret, som skal erstatte hækken med fjeldribes ud mod vejen. I efteråret rev jeg hækken op og plantede fem æbletræer - og her i weekenden har jeg så sat pæle og wirer til espalieret, som æbletræerne skal formes efter. Og det er selve opbygningen af dette, som kommer til at tage tid, for det foregår ved, at man beskærer æbletræerne, så grenene kommer til at vokse i etager langs wirerne. Man kan kun lave en etage om året - og for at få hækken op i halvanden meters højde, vil der altså komme til at gå fem år - mindst!
Det er egentlig lidt dumt, for i mellemtiden vil haven være særdeles åben ud mod vejen, hvor alle og enhver kan kigge ind til os på terrassen. Og det er samtidig vestvendt, så vi kommer nok også til at døje en del med vinden i de kommende år. For at tage toppen af dette problem har jeg plantet en midlertidig hæk af hurtigtvoksende rødel bag ved æbletræerne - og nu glæder jeg mig egentlig bare til løvspring, så jeg kan se, om ideen holder vand.
Ellers er vi så småt i gang med havesæsonen. Krokus og erantis er ved at være færdig, men påskeliljerne og tulipanerne står på spring for at tage over. I weekenden er nogle af krukkerne blevet fyldt med stedmødre - og jeg har da også sat zittauer- og rødløg.
Det er dejligt sådan at få jord under neglene - og med et æble-espalier at se frem til - om en fire til fem år - er der såmænd arbejde nok at tage fat på.
God sommer.

2 kommentarer:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
5-års-planen var oprindeligt en ungarnsk ide. Der findes en flot serie frimærker med de forskellige planer. (Jeg har hele denne serie frimærker). Ungarn var for øvrigt det første land, som lavede frimærker i 4-farvet.

Jesper Hansen sagde ...

Jeg kender ikke specielt meget til Ungarn, men jeg ved, at Sovjet allerede iværksatte den første femårsplan i 1923 - og hvis Ungarn var før denne - hvilket jeg tvivler på, da landet dengang jo stadig var kapilistisk - så bøjer jeg mig da dybt i støvet...