mandag den 6. februar 2012

Rigtige spejdere

Jyllandsposten kunne mandag berette om en frisk gruppe sønderjyske blå spejdere, som havde tilbragt weekenden i det fri - og oven i købet havde badet i en å.
Det glæder mig oprigtigt at se, at der stadig er rigtige spejdere til - og ikke mindst spejderledere, som tør ansvar og gå imod strømmen og tidens tendens til at pakke børn ind i vat.
For en sådan weekend i en halv snes graders frost eller mere er for det første en stor oplevelse - og for det andet med til at modne børnene, så de ikke bliver pylrede og forkælede. Børnene oplever, at der er noget, de kan - og de får selvtillid og kræfter til at tage et ansvar. Det er også dejligt at se, at unge mennesker kan være sammen uden at se fjernsyn eller spille computerspil. Kort sagt glæder det mig, at spejderne stadig kan gøre drenge til mænd - uanset at nogle af dem er piger.
Til gengæld forbløffer det mig, at der på avisens hjemmeside kører en debat om det ansvarlige i at lade børn overnatte udendørs i frostvejr. En enkelt læser er endog gået så vidt som at melde spejderlederen til myndighederne. En anden læser stiller spørgsmål ved, om spejderlederen har den fornødne medicinske viden til at udsætte børn for frostvejr. Det gør mig voldsomt ophidset, for det viser blot, hvor degeneret mange velfærdsdanskere efterhånden er blevet. Selvfølgelig kan børn tåle frost - og kun ved at fryse i trygge omgivelser lærer de at have respekt for frosten. Så i stedet for at anklage lederne burde man helt klart indstille dem til en medalje.
Jeg har hele mit liv med stor fornøjelse overnattet i det fri. Som regel er det ganske hyggeligt - og med en god sovepose er det i hvert fald ikke noget problem.
Desværre har jeg ikke rigtig nogen billeder af det - men jeg har da fundet et billede fra 1971, hvor 1. Farsø Trop var på weekend-tur til Grønnerup i februar. Formålet med turen var at bygge broer som led i forbedelserne til årets store landspatruljeturnering i Det Danske Spejderkors. Jeg husker weekenden som ganske råkold, men så var man jo nødt til at arbejde for at holde varmen - så hvad er egentlig problemet?
På billedet ses Egern-patruljen med en færdig bro over en af Grønnerups grøfter. Den stod der i mange år efter, husker jeg. Fra venstre er det Eigil Rasmussen, Jan Aggerholm, Peter Sejr, Hans Eriksen og Anders Christian Eriksen.
Forresten er det en fornøjelse at se, hvordan patruljen optræder i nogenlunde korrekt uniform. Det kunne de sønderjyske spejdere fra Jyllandsposten lære lidt af.

Ingen kommentarer: