fredag den 3. februar 2012

Gåsegang

For et par dage siden kunne jeg fortælle om de lukulliske lækkerier, som vi forrige fredag satte til livs i Øland Sildelaug - blandt andet lækre, fyldte gåsebryster.
Det har imidlertid ikke skræmt gæssene, som i øjeblikket holder til på Øland i tusindtal. Vi hører dem natten igennem, når de holder nattesæde nede ved Ulvedybet. Der bliver diskuteret ivrigt - og det kan høres i hele kvarteret, for det går bestemt ikke stille af sig.
I løbet af morgenen letter så nattens fugle i flokke på tusinder og atter tusinder gæs. Ofte flyver de - stadigt ivrigt diskuterende - mod dagens fouragering på de mange frodige marker i omegnen.
Da jeg forleden kørte mellem Attrup og Haverslev stødte jeg på en - selv efter lokale forhold - enorm gåseflok, som gik på en mark lige ved siden af vejen. Jeg stoppede for at tage et billede, men allerede inden jeg havde gjort kameraet klart, var de første fugle i luften. For nok gør de rent lydmæssigt meget ud af sig, gæssene - men derfra og så til at stille sig op til en fotosession er der alligevel et stykke vej, så gæssene gik i luften.
Da en gås nemt kan veje både fire og fem kilo, er det altså adskillige tons velsmagende fuglekød, vi ser på billederne her. Fuglene kan imidlertid ånde lettet op. For med februars komme er jagten forbi - i denne omgang. De næste måneder bliver der fred og ro, mens afkommet planlægges og opfostres. Ikke nødvendigvis på Øland, for mange af gæssene er vintergæster, som tilbringer sommeren i det nordlige skandinavien og på Svalbard.
Nu er gæs jo en broget flok - og det er ikke altid så let at bestemme arterne i farten. Men mit gæt er, at de fleste af gæssene i luften på billederne er enten grågås eller kortnæbbet gås. På jorden er der en del canadagæs.
De seneste dages klare og stille frostvejr byder jo også på flotte solopgange og -nedgange. Det sidste foto er taget onsdag aften ved halvsekstiden nede ved Ulvedybet.

Ingen kommentarer: