fredag den 13. januar 2012

Galanterier















Det er jo lidt af en underlig vinter i år - for det er faktisk slet ikke vinter, rent vejrmæssigt.
Det ser vi tydeligt i haven, hvor mange af de første forårsbebudere faktisk står med bristefærdige knopper. Netop i dag opdagede jeg, at vintergækkerne i løbet af den seneste uge er begyndt at dukke op af jorden. Og vintergækken - galanthus navalis, heraf overskriften - har travlt, så knopperne kommer næsten samtidig med spirerne.
Men vintergækkerne er nu ikke alene på markedet. Henne under lærketræet ved siden af drivhuset stikker en hyacinth sine store svulmende blomsterknopper op. Den er faktisk lige så langt i væksten som de hyacinther, som vi har inde i stuen. Den her er nu en enlig svale, for havens øvrige hyacinther er først nu forsigtigt begyndt at stikke de første grønne spirer op af jorden.
Allerede før jul stak de første krokus spirerne frem - og også her er der nu begyndt at dukke knopper op. Det er sikkert alt for tidligt - og meteorologerne lover da også frost i weekenden, men ellers skulle temperaturerne de næste par uger holde sig på plussiden - og så bliver det nok svært at holde de små forårsblomster i jorden. Men lidt frost og sne tager de næppe heller skade af - selv om det er lidt for tidligt efter min personlige smag. Jeg savner ærlig talt en rask lille snestorm.
Vi skal selvfølgelig også have med, at julerosen står i fuldt flor. Det er der såmænd ikke noget mærkeligt i, for det er jo netop en julerose. Men dens nære slægtning påskeklokken er også godt på vej med store knopper, så mon ikke vi også kommer til at se den inden for en overskuelig fremtid?

Ingen kommentarer: