lørdag den 24. december 2011

Fut fut
Det er bestemt ikke hver dag, at jeg ser fjernsyn i flere end fem timer - og så oven i købet i træk, men det skete lillejuleaftensdag, da Danmarks Radio sendte København - Frederikshavn.
Det er et ganske enkelt TV-program - et kamera monteret i forruden på lyntoget, som kører fra den ene ende af landet til den anden. Ingen kommentarer - no nonsense - bare billeder af skinner og landskabet, som suser fordi. Dybt fascinerende, hypnotisk dragende og slet ikke til at holde op med at se på, når først det er begyndt.
Det er et anderledes billede af Danmark med skinner og forbipasserende marker, enge og skove. Og broer ikke at forglemme. Danmark er jo broernes land - og broerne bliver på togturen en slags fixpunkter, som er ganske interessante at se fra lokomotiv-førerens synsvinkel. Blandt andet den ensporede jernbanebro over Limfjorden. Når man ser den til daglig, tænker man slet ikke på, at den godtnok er smal.
Det er et lidt underligt program-koncept, DR her har taget op. Det startede i Norge med en syv timer lang reportage fra Bergens-banen. I en moderne tid, hvor formidling og rappe studieværter er mantraet i medie-verdenen kom det lidt bag på alle, at det norske program blev en stor succes. Men det blev det - og stor tak til DR, fordi man nu har omplantet programmet til Danmark.
Programmet er en ren befrielse at se på - og jeg håber, at det vil danne skole for fremtidens TV. Tænk sig at slippe for alle de tåbelige kommentator-kommentarer, der ikke tjener andet formål end at fortælle seeren, hvad det er, vi ser - som om vi er blinde og dumme. Jeg håber inderligt, at det næste bliver radioprogrammer uden studieværter.
Juleaftensdag går togturen videre fra Frederikshavn til Skagen på DR HD med afgang kl. 9.30. Jeg er selvfølgelig med.
Nåede du ikke at se turen mellem København og Frederikshavn, kan den ses her. Programmet viser jo en del jernbanesignaler. Du kan blive lidt klogere på, hvad de betyder på hjemmesiden her.

Foto: DR

Ingen kommentarer: