onsdag den 5. oktober 2011

Sprængt oksebryst med spidskål m.m...

Fredag aften samledes den sædvanlige lille flok af muntre og uberygtede øboere til månedens sammenkomst i Øland Sildelaug.
Menuen stod på rigtig herremad a la Gyldenspjæt - sprængt oksebryst med spidskål.
Oldermand Birger havde ladet sig inspirere af denne klassiske efterårsret til at sammensætte en lidt mere moderne udgave - i al fald hvad angår garnituren.

Ellers havde han lagt store anstrengelser i projektet, for det tager faktisk en lille uges tid at tilberede sprængt oksebryst. Først fem dage i saltlage og siden nogle timers kogning i suppe. Resultatet af disse anstrengelser var ikke til at tage fejl af. Det mest lækre og møre stykke oksebryst smagt i mands og øboers minde...

Som sagt var garnituren af moderne tilsnit - der er lidt af en NOMA-mester i den gode oldermand. Spidskålen blev serveret sådan lidt salatagtig med æbler - og den obligatoriske syltede rødbede var forvandlet til kogt rødbede i en dressing af creme fraiche, kaffe og citron. Absolut nytænkende på alle måder.
En gammel traditionalist som undertegnede blev dog ikke ladt i stikken af den grund. For garnituren omfattede selvfølgelig også kogte kartofler og en herlig tyk peberrodssovs.
Således kunne de muntre mænd fra Øland gå mætte og tilfredse i seng fredag aften - efter udveksling af de små ritualer, som også hører en sådan aften til.

Ingen kommentarer: