tirsdag den 25. oktober 2011

Flot fyr

Jeg fristes til at sige, at der er faldet brænde ned i det lille hus på Øland.
Men det er nu ikke lige faldet, men hjembragt ved hårdt arbejde. Vi bruger årligt cirka tre kubikmeter brænde - og da jeg holder af selv at kløve brændet, handler det om at være cirka et år foran hele tiden - da det jo skal nå at tørre, inden det ryger i brændeovnen.
For mig er det meningsfyldt arbejde og motion, sådan at kløve brænde på den gammeldags facon uden brug af maskiner. Så den næste måneds tid kan jeg så holde kampformen oppe med kløveøksen - og når det er hugget op, er der såmænd flere træer ude i skoven.
Træet er fyrretræ, og det er udmærket som brænde - men det er stærkt harpiksholdigt og bør derfor kun bruges indendørs i en lukket brændeovn. For harpiks har det med eksplodere med små knald under forbrændingen. Det lyder hyggeligt nok, det buldrende og bragende bål, men kan sende gløder ud i rummet, hvis man bruger det i en åben pejs.
Den slags sker ikke med løvtræ - og derfor er det meste af det brænde, som findes i handelen også af løvtræ. Når det skal være rigtig fint og dyrt er det birketræ. Det ser flot ud i pejsen, men vi ved fra årene i Norge, at birketræ er noget skrammel - for det har ikke større brændværdi end papir, og ovnen skal derfor fodres hele tiden, hvis man skal holde varmen.

Ingen kommentarer: