onsdag den 28. september 2011

Luksus-rødbedesuppe

Rødbedesuppe eller borsch(t) er almuemad i Østeuropa og Rusland. Det er fattigmands-spise i store dele af den verden - ofte lavet af de ringeste, halvrådne og gærede rødbeder, som ligger i kulen efter en lang vinter. Borsch kan laves i et utal af varianter, som ofte kan tilfredsstille selv den mest rettroende vegetar. Her er imidlertid en luksus-rødbedesuppe, som jeg laver den - og det er hverken almuemad eller vegetarsuppe, skulle jeg hilse at sige.
Man tager et passende stykke kød - aktuelt var det en kalvesteg på et kilo købt som dagens tilbud i Brugsen i Løgstør. Put kødet i en gryde, dæk det med vand og bring det i kog. Skum vandet, når det koger, tilsæt en suppevisk, nogle kviste timian, et par løg, en håndfuld peberkorn og lidt salt og lad det koge, til kødet er så mørt, at det kan tygges med øjevipperne. Det tager gerne et par timer.
I mellemtiden kan man så skrælle fire rødbeder - de tre skæres i tern og den fjerde rives og gemmes til sidst. Desuden fire kartofler, fire små porrer, fire gulerødder også i tern samt et halvt, snittet rødkål.
Et halvt kilo bacon i tern puttes i en gryde og brunes. Herefter tilsættes alle grøntsagerne bortset fra den revne rødbede, og det svitses i fedtet fra baconen. Herefter tilsættes suppen fra kødet samt en dåse tomatpure, og det hele får lov at simre en lille halv times tid. Så smager man til med salt, peber og æblecidereddike eller lignende og til allersidst tager man den revne rødbede og knuger saften ud af den, tilsætter saften, så farven får et ekstra pift, og luksus-rødbedesuppen er klar til at servere. Kødet skæres i skiver, der gives groft rugbrød og lidt sennep til. Retten bliver en fryd for øjet, hvis man pynter med en klat creme fraiche på toppen af suppen, men det er fråds, og det bruger vi naturligvis ikke her i huset.
Velbekomme.

Ingen kommentarer: