onsdag den 14. september 2011

Dagens ord XLIII

Da jeg forleden i en sen nattetime stod i en bar ved to-tiden om natten, meddelte tjeneren - en yngre studerende af hunkøn - at vi havde fem minutter til at drikke ud, fordi baren skulle lukkes ned.
Jeg syntes da, at det var synd, at hun sådan mistede sin arbejdsplads, men det viste sig, at hun bare mente, at baren skulle lukke. Jeg ved ikke rigtig, hvor dette "ned" kommer fra, men det er et godt eksempel på den stribe af løsrevne og overflødige præpositioner, der som små kræftsvulster sniger sig ind i det danske sprog. Man lukker "ned", man starter "op", der spørges "ind", og der skal kommenteres "på".
Det er irriterende at høre på - og skyldes vel den stadige devaluering af de gode danske ord. At lukke ned er et begreb, som hidtil er blevet brugt ved langvarige og besværlige lukningsprocesser, for eksempel i forbindelse med atomkraftværker, hvor en lukning kan tage adskillige år - og den stakkels håbefulde unge studine vel sagtens har tænkt, at det ikke er fint nok bare sådan at lukke baren ved lukketid.
Det minder lidt om fugle, der puster sig op for at virke større. Men det bliver det nu ikke bedre af.

Jesper

Ingen kommentarer: