mandag den 1. august 2011

Janum Kjøt
Søndagsturen gik til Janum Kjøt, som er en stor vandreblok, der kan ses i udkanten af den nærliggende Tingskoven. Stenen er bragt til Danmark fra Norge under den seneste istid - og er en af de største såkaldte vandreblokke i Jylland.
Janum Kjøt er næsten syv meter lang, fire meter bred og godt tre meter høj. Den har en anslået vægt på over 200 tons.
Kort før anden verdenskrig var "kjøtten" tiltænkt en skæbne som skærver i de lokale veje - og dynamitten var da også indkøbt. Men en fredning reddede stenen i sidste øjeblik - og sidenhen fik man da også øjnene op for, at det er lidt af en seværdighed. Den var tidligere dækket af flyvesand, men takket være et frivilligt projekt på egnen blev den udgravet i tresserne - og er nu en af de lokale seværdigheder.
Jeg har da set større sten i mit liv - blandt andet Grønland - men her i sandflugtens hjerte er en så stor sten nu lidt af en seværdighed. Forresten ligger stenen i et smukt og fredet morænelandskab, så det er et fint lille udflugtsmål til sådan en søndagstur.
Fra parkeringspladsen er der en rask travetur på et kvarters tid op til stenen - og så kan man jo tillade sig med god samvittighed at besøge iskiosken i Slettestrand bagefter.

Jesper

Ingen kommentarer: