tirsdag den 9. august 2011

Blomkål

Mark Twain skulle en gang have sagt, at blomkål er kål, der har fået en uddannelse.
Den amerikanske forfatter må åbenbart have haft nogle meget sarte smagsløg, for udtalelsen henviser til,at blomkål er den kålsort, som smager mindst af kål.
Det ændrer dog ikke ved, at smagen af blomkål også er smagen af sommer. For blomkålen hører sommeren til - akkurat som brunkålen hører efteråret til.
Det er ikke uden stolthed, at jeg her kan vise et ganske flot blomkål af egen avl. Det har ikke skortet på advarsler, inden jeg i år for første gang begyndte at dyrke den prægtige kål. Og jeg må da også indrømme, at blomkålen er ganske voldsomt udsat for angreb fra kålormene. Faktisk har jeg måttet kassere et par stykker, så høsten bliver minimal - men jeg har fået lidt erfaringer med det. Til næste år prøver vi igen, for de smager altså pragtfuldt, de hjemmedyrkede blomkål - men de skal altså dyrkes i et beskyttet miljø under net, har jeg lært.
Apropos blomkål er blomkålsøre betegnelsen for en misdannelse af øret, som især rammer boksere. Misdannelsen skyldes, at blodforsyningen til ørets brusk kan ødelægges ved slag på øret. Hvis traumet ikke behandles øjeblikkeligt, vil brusken hensygne - og dermed medføre at øret ændrer form i retning af netop et blomkål.

Jesper

Ingen kommentarer: