onsdag den 13. juli 2011

Solen skudt ned
Hver aften i sommersæsonen kl. 2100 bliver solen skudt ned på stranden i Blokhus. Det er en begivenhed, som er blevet lidt af et tilløbsstykke i den lille badeby og som samler både fastboende og landliggerne, der naturligvis kvitterer for salutten med "bragende" klapsalver.
Det er Blokhus Kanonlaug, som står for begivenheden. Kanonlauget er stiftet i 2008 til formålet, men kanonen har en lang historie i Blokhus bag sig.
Kanonen var en af 36, som blev kastet overbord fra den engelske fregat The Crescent, som strandede ved Blokhus i 1808 under Englandskrigen. Som led i forsvaret af Danmark var Vestkysten mørkelagt - og det ledte mange af de engelske skibe på grund.
Kanonon stod i en årrække foran Strandingskroen, men under anden verdenskrig forsvandt den. Det viste sig, at den stod foran en restaurant i Klitmøller, og i 2008 vendte kanonen hjem til Blokhus og står nu foran iskiosken ved nedkørslen til stranden, hvor den hver aften samler befolkningen, når solen skal skydes ned.
Uden for sæsonen bliver kanonen blandt andet brugt til at skyde nytåret ind. Det foregår i som regel bidende kulde nytårsdag kl. 13 med tilhørende champagne.

Jesper

Ingen kommentarer: