fredag den 29. juli 2011

Kålorme-tid

Jeg er denne sommer blevet så kålhøgen, at jeg har trodset alle advarsler og plantet op til flere slags kål i haven.
Advarslerne har selvfølgelig gået på, at kål i alle varianter er gefundendes fressen for alle varianter af kålorme og larver.
Det har jeg blandt andet lært på den hårde måde. Mine spidskål nåede såmænd dårligt nok op af jorden, før der var et eller andet kræ, som havde gnavet alle bladene af igen - så det var lige til skraldespanden.
Noget bedre går det med mine rosenkål, blomkål og rødkål - men der er altså bud efter dem netop i disse dage, hvor kålsommerfuglen lægger æg. Der går to til tre dage i sommervarmen, før disse æg bliver klækket til hundredvis af fede, grønne larver, som kan ribbe en mellemsvær kålplante for alt grønt i løbet af et par timer.
Nu kunne jeg selvfølgelig give dem et ordentlig pulver gift. Den slags har jeg sådan set ingen skrubler ved, for jeg er jo ikke økologi-tosse, men omvendt mener jeg heller ikke, at der er nogen grund til at bruge mere gift end højst nødvendigt - og det kan altså godt lade sig gøre i høj grad at bekæmpe utøjet ved simpelt manuelt arbejde.
Det drejer sig simpelthen om hver dag at pusle lidt om hver eneste plante - og lige løfte bladene lidt for at tjekke undersiden. For det er her, kålsommerfuglen lægger sine æg. Æggene ligger i små grupper og er ret nemme at få øje på.
Så placerer man højre hånds tommelfinger over æggene og pegefingeren på den modsatte side af bladet, klemmer let til og vips er alle æggene forvandlet til æggekage, som der garanteret ikke kommer larver ud af.
Skulle det smutte, er behandlingen sådan set den samme, hvis man finder en larve. Det er lidt ulækkert de første par gange, men det virker - og som det ses, står kålene faktisk og stortrives i varmen. Både rødkålen og blomkålen er netop nu ved at udvikle hoveder - og rosenkålen vokser fint i højden, så der bliver masser af bladstilke, hvor de små, velsmagende kålknopper kan udvikle sig.
Dagens bonusbillede er Dina foran beddet med markblomster.

Jesper

Ingen kommentarer: