tirsdag den 21. juni 2011

Ud på flisen...

Lørdag morgen kl. 0600 gik jeg i gang med et af sommerens helt store entreprenør-arbejder på parcellen. Det var gårdspladsen ovre ved værkstedet, som skulle lægges om.
Det har længe været et problem, at vandet løber ind i værkstedet, når det regner, fordi fliserne langs væggen har et forkert fald - og desuden er fliserne åbenbart lagt forkert i sin tid, for om vinteren hæver de sig i frostvejr, så man ikke kan komme ind i værksted og redskabsrum.
Løsningen på begge problemer er naturligvis en omlægning af fliserne, så de falder rigtigt - men da vi et par gange hver sommer er udsat for skybrud, mener jeg også, at det vil være smart at dræne området og sikre, at det vand, som kommer ned under fliserne, også løber væk fra værkstedet, så det var et større gravearbejde, jeg måtte i gang med.
Da jeg begyndte på arbejdet, stod det meget hurtigt klart for mig, hvorfor at vandet gav problemer i området. Det viste sig nemlig, at fliserne - udover det forkerte fald - var nedlagt i et tykt lag stærkt lerholdigt sand, så der var sådan set ikke noget at sige til, at vandet har haft svært ved at komme væk.
Da den gamle flisebelægning var fjernet, gravede jeg yderligere en halv meter muld af. Herefter lavede jeg en faskine - et underjordisk regnvands-reservoir - ved at fore hullet med Fibertex og fylde det op med store sten og murbrokker. I bunden af faskinen lagde jeg et drænrør, som falder ud under blomsterbeddet på den anden side af fliserne, så vandet løber hen, hvor det kan gøre nytte. Oven på stenene lagde jeg endnu et lag Fibertex og hele hullet blev dækket af med ISO-certificeret stabilt grus, som sikrer en ordentlig vandgennemtrængning og samtidig giver et godt underlag for den nye flisebelægning. Det arbejde tog det meste af dagen - og jeg var mildest talt godt brugt lørdag aften.
Søndag begyndte jeg så at lægge fliser på stedet igen. Men denne gang kun to rækker mod de oprindelige tre rækker. I den sidste række lagde jeg i stedet ind mod værkstedsvæggen en række herregårdssten, som falder væk fra værkstedet - og endelig mellem herregårdsstenene og fliserne lavede jeg en afløbsrende med en belægning af pigsten.
Mandag middag kunne jeg så slå ud med hånden og sige "færdigt arbejde". I teorien skulle alle problemer nu være løst - men alligevel venter jeg nu spændt på at se, hvad der sker, når vi får et af sommerens store skybrud - og jeg er da også spændt på at se, om fliserne nu bliver liggende, når frosten kommer til vinteren.
Men jeg er da - indtil det modsatte eventuelt bliver bevist - ret sikker på, at det er en god løsning, der "holder vand", selv om det nu gerne skulle være det modsatte, der bliver resultatet.

Jesper

2 kommentarer:

JowDeet sagde ...

Flot arbejder Jesper, har det virket?

JowDeet ._.

Jesper Hansen sagde ...

Det ser ud til at virke - i hvert fald med hensyn til vandet på værkstedet, hvor det ovenikøbet såvidt jeg kan bedømme har givet et generelt bedre og mere tørt indeklima.
Men den endelige karakter kan jo først afsiges, når vi frost.